vestnik

(Razvoj turizma) V Bodoncih bo razgledni stolp, želja je tudi vinska fontana

Ines Baler, 30. 12. 2020
Aleš Cipot
Ludvik Novak
Aktualno

Čas je za turistični razvoj Goričkega, meni župan. V bližini predvidene lokacije je bil stolp že pred drugo svetovno vojno.

Občinski svet Občine Puconci je na decembrski redni seji sprejel proračun za leto 2021. Prihodki znašajo 7.613.802 evra, odhodki pa 7.696.933 evrov. Največ sredstev, nekaj čez 800 tisoč evrov, bo občina prihodnje leto namenila za področje prometa in prometne infrastrukture, predvsem za investicijsko vzdrževanje in gradnjo občinskih cest.


Leta 2021 bo okoli 350 tisoč evrov namenjenih za spodbujanje turizma. Župan Ludvik Novak pravi, da so vsako leto nekaj sredstev vložili v turizem, letos pa so se odločili, da je treba z njim prodreti predvsem na Goričko. Poročali smo že, da bo prihodnje leto dom borcev na Vaneči preurejen v hostel, občina želi pridobiti nastanitvene zmogljivosti tudi v smislu razpršenih hotelov, začele pa se bodo tudi aktivnosti za projekt postavitve razglednega stolpa Vidikovec v Bodoncih. Po besedah župana je ideja o tem stara že več let, kakšnih 200 metrov od načrtovane lokacije postavitve pa je bil že pred drugo svetovno vojno razgledni stolp, katerega temelji stojijo še danes. »Tam je taka razgledna točka, s katere vidiš daleč, v Avstrijo, do Lendave in Pohorja,« pravi Novak. Upravljal naj bi ga Razvojni zavod Občine Puconci, možno pa je tudi javno-zasebno partnerstvo. Stolp bo namreč postavljen na zasebnem zemljišču, lastnik pa bo občini omogočil služnost. Prihodnje leto se bo občina lotila izdelave projektne dokumentacije, pridobitve gradbenega dovoljenja in začela izvedbo. Iz načrta razvojnih programov je mogoče razbrati, da bo stolp predvidoma visok okoli 35 metrov, šestrobne oblike, sestavljen iz lesenih in kovinskih delov. Župan še poudari, da bo imel dvigalo, kar bo dostop omogočilo tudi gibalno oviranim osebam. Za izdelavo projektne dokumentacije je predvidenih 30 tisoč evrov, za prvo fazo izvedbe pa 170 tisoč evrov, od tega bo sto tisoč evrov prispevala država. V letu 2022 bo država namenila še dodatnih 350 tisoč evrov. Novak dodaja, da bodo skušali privabiti lokalne kmete, da bi ob stolpu ponujali domače izdelke, želja pa je tudi postavitev vinske fontane.

c8e8e7f04d6ad31285ffd6df6c0257c1
Nataša Juhnov
V puconski občini si prizadevajo za razmah turizma. S tem namenom nameravajo v prihodnjih dveh letih izpeljati tudi projekt postavitve razglednega stolpa Vidikovec v Bodoncih. Fotografija je simbolična.

Pomoč ogroženim društvom


Nekaj sredstev bodo v naslednjem letu namenili tudi ureditvi kanalizacijskega omrežja. »Lani smo obnovili kanalizacijo v Beznovcih, letos smo urejali priključke, kar še ni povsem končano,« pravi Novak. Izdano je tudi gradbeno dovoljenje za kanalizacijo na Vaneči, vendar namerava občina leta 2021 popraviti projektno dokumentacijo, pridobiti nova mnenja in izdelati projekt v skladu z novo zakonodajo, tako da bo dodana čistilna naprava v naselju. Nato pa mora pridobiti novo gradbeno dovoljenje. Leta 2016 je namreč pristojno ministrstvo predlagalo, da bi se kanalizacijski projekti financirali iz kohezijskih sredstev pod pogojem, da se omrežje veže na čistilno napravo z zmogljivostjo več kot dva tisoč populacijskih enot. Takrat se je s tem namenom občina s Ceropom odločila, da bi se kanalizacijsko omrežje Vaneča in Cerop navezala na centralno čistilno napravo Murska Sobota, in tako je bila izdelana tudi dokumentacija. Ker so pred dvema letoma izvedeli, da sredstev za to ni, je treba sedaj projekt spremeniti.

Občinski svet je potrdil še sklep o pomoči društvom, če bi bil zaradi onemogočene prodaje koledarjev ogrožen njihov obstoj. Novak pojasnjuje, da so društvom priporočili, da zbiranje prostovoljnih prispevkov z razdelitvijo koledarjev izvedejo na priporočen način ali pa z njim počakajo, dokler ne bo čas primernejši. Nekatera društva so se sicer odločila, da bodo koledarje odložila v poštne nabiralnike, zato se bo občina o pomoči posameznim društvom odločila na podlagi potreb.
Puconski župan se še nadeja, da se bo čim več napovedi vlade o državni pomoči uresničilo. Še letos naj bi občine zaradi epidemije prejele pavšal v višini 3,10 evra po prebivalcu. V Občini Puconci bo to zneslo od 18 do 20 tisoč evrov. Ker bo država prevzela še nekatere druge stroške, bodo sredstva v proračunu ostala. Novak napoveduje, da jih bodo upoštevali pozneje z rebalansom in jih namenili za razvoj, investicije in morebitne socialne potrebe.

puconci stolp
Kaj zdaj berejo drugi