vestnik

V boju proti raku lahko največ naredimo sami

Jana Juvan, 4. 2. 2019
Profimedia
Tobak je največji in hkrati najbolj preprečljivi dejavnik tveganja za razvoj raka.
Aktualno

Število obolelih za rakom narašča, v Sloveniji se je v zadnjih 20 letih kar podvojilo.

"Ko govorimo o raku, se vsak malo zdrzne. Statistika pa nas še dodatno razočara, saj incidenca te bolezni, narašča. V medicini si tako želimo predvsem znižati smrtnost za rakom, a Slovenija je tudi pri tem še vedno v neslavnem evropskem vrhu,"je povedalDanilo Maurič, strokovni direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor na današnji tiskovni konferenci ob svetovnem dnevu boja proti raku.

Trije presejalni programi

Maurič sicer razloži, da je več raka tako zaradi staranja prebivalstva in sodobnega načina življenja, pa tudi zato, ker je čedalje boljše odkrivanje te bolezni in tako posledično zabeležijo več primerov. V Sloveniji namreč delujejo trije presejalni programi (Zora, Dora in Svit), odzivnost na njihova vabila pa se z leti izboljšuje

Dvakrat več raka kot nekoč
Pojavnost rakavih bolezni se v Sloveniji povečuje, v zadnjih 20 letih se je skoraj podvojila. Po podatkih Registra raka v zadnjih letih za rakom letno zboli več kot 12.000 Slovencev, okoli 6500 moških in okoli 6000 žensk. Umre jih nekaj več kot 5700, okoli 3200 moških in 2500 žensk. Petletno relativno preživetje odraslih slovenskih bolnikov s katero koli vrsto raka (brez nemelanomskega kožnega), ki so zboleli v obdobju med letoma 2006 in 2010, je bilo 50-odstotno, bolnic pa skoraj 60-odstotno.


cfd1aab22a699451d77b43a03870fb5a
Nataša Juhnov
V Sloveniji namreč delujejo trije presejalni programi (Zora, Dora in Svit), odzivnost na njihova vabila pa se z leti izboljšuje.

Največ naredimo sami

Mariborski zdravstveni dom je bil v nekdanji skupni državi en prvih zavodov z onkološkim dispanzerjem, je poudarilAleksander Jus, pomočnik direktorja zdravstvenega doma za zdravstveno nego. Z lani ustanovljenim centrom za krepitev zdravja, največjim v državi, kjer je zaposlenih 17 ljudi, pa se trudijo prav na področju preprečevanja in zgodnjega odkrivanja raka, kar je pri preživetju obolelih za rakom ključno.


"Medicina je pri zdravljenju raka naredila že ogromen korak, še vedno pa lahko največ za svoje zdravje naredimo sami,"je pri tem izpostavil Jus. Vsaj tretjino najpogostejših oblik raka je namreč možno preprečiti z zdravo prehrano, ohranjanjem zdrave telesne teže in fizično aktivnostjo. Maurič je pri tem izpostavil, da je prav zato pomembno, da se izboljša življenjski standard ljudi, predvsem na severovzhodu države, ki ga je ekonomska kriza najbolj prizadela, saj le ob doseganju dovoljšnjega standarda ljudje lahko dejansko skrbijo tudi za zdravo življenje, ne le zgolj za lastno preživetje.


Tobak je največji in hkrati najbolj preprečljivi dejavnik tveganja za razvoj raka, je spomnilaMihaela Lovšeiz Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno industrijo. Zaradi posledic kajenja oziroma uporabe tobaka vsak dan v Sloveniji umre deset ljudi, letno torej okoli 3000, je dodala. Uporabi tobaka stroka pripisuje kar 29 odstotkov vseh smrti zaradi raka pri odraslih, pri pljučnem raku kar 88 odstotkov."Tobačna industrija išče vedno nove poti za privabljanje mladih kadilcev,"pristavi Lovšetova in pri tem omeni zadnji hit tobačne industrije, elektronske cigarete, ki naj bi jih poskusilo že 12 odstotkov mladih, 53 odstotkov pa jih ocenjuje, da sploh niso škodljive.

Med mladimi odraslimi v porastu raki, povezani z debelostjo
V medicinski reviji Lancet so objavili raziskavo, v kateri so zajeli dve tretjini prebivalstva ZDA in je pokazala, da so se med odraslimi, mlajšimi od 50 let, pogosteje kot v preteklosti pojavljale rakave bolezni, za katere je znan dejavnik tveganja debelost. V zadnjih 20 letih je poraslo šest rakov, povezanih z debelostjo - rak slinavke, ledvic, žolčnika, maternice, debelega črevesa in kostnega mozga. Pojavnost teh rakov pri ljudeh med 25 in 29 leti je bila višja za od 2,4 do 6,23 odstotka. Mlajši, ko so bili debeli odrasli, hitreje je med njimi naraščala pojavnost tovrstnih rakov, so ugotovili raziskovalci, ki svarijo, da bi se zaradi porasti teh rakov lahko obrnil sedanji trend upadanja smrtnosti zaradi raka. Število debelih v ZDA se je v zadnjih štirih desetletjih sicer več kot podvojilo. Debelost pa je močno porasla tudi v drugih bogatih državah in v državah v razvoju. Na svetu je danes okoli dve milijardi ljudi s prekomerno telesno težo. Debelost naj bi bila sicer v ZDA tisti izmed vzrokov raka, ki ga je najbolj mogoče preprečiti. V ZDA okoli dvanajstino primerov raka povzroči prekomerna telesna teža. (sta)
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
svetovni dan boja proti raku rak pomoč zdravje zdravljenje zdrav življenjski slog