vestnik

V Budimpešti na ogled slike umetnic iz Lendave

Jože Gabor, 19. 12. 2019
Galerija-Muzej Lendava
Razstava slik umetnic iz Lendave.
Aktualno

Na ogled so likovna dela Sabine Šinko, Cvetke Hojnik, Marike Danč-Roth in Suzanne Kiraly-Moss.

V Galeriji Hegyvidek v Budimpešti so v sodelovanju z Galerijo-Muzejem Lendava odprli razstavo z naslovom Lendvai művészNők (Lendavske umetnice), na kateri svoja dela predstavljajo štiri likovnice iz Lendave, in sicer Sabina Šinko, Cvetka Hojnik, Marika Danč-Roth in Suzanne Kiraly-Moss. Na ogled bo do 18. januarja.

Ob odprtju razstave so udeležence nagovorili veleposlanik republike Slovenije na Madžarskem dr. Robert Kokalj, župan Občine Lendava Janez Magyar in vodja pisarne za javno izobraževanje okrožja Hegyvidék v Budimpešti Mariá Volosinovszki Csepreginé. Razstavljena dela je predstavil in razstavo odprl umetnostni zgodovinar v Galeriji-Muzeju Lendava in kustos razstave Atilla Pisnjak.

budimpešta, razstava, lendavske-umetnice
Galerija-Muzej Lendava
Razstava slik umetnic iz Lendave.

V umetnosti so se ženske kot ustvarjalke začele pojavljati vzporedno s širitvijo ženske emancipacije. Četudi poznamo kar nekaj umetnic z začetka 20. stoletja, pa lahko o splošno razširjenem, svobodnem ustvarjanju žensk govorimo le po drugi svetovni vojni, je povedal Atilla Pisnjak: »V smislu povedanega bi lahko domnevali, da je skriti cilj današnje razstave krepitev vloge žensk v likovnem ustvarjanju. Temeljna ideja razstave ni nastala s to željo, ampak z namenom predstavitve koščka lendavske umetnosti. Ta zamisel je rodila to edinstveno razstavo, saj se prvič dogaja, da skupaj razstavljajo štiri umetnice našega mesta. Razstava del Marike Danč-Roth, Cvetke Hojnik, Suzanne Király-Moss in Sabine Šinko predstavlja umetniško ustvarjanje likovnih umetnic mesta Lendava tako, da omogoča spoznavanje njihovega individualnega umetniškega sveta.« Razstavljajoče umetnice predstavljajo izsek iz likovnega ustvarjanja Lendave in pričarajo izredno široko in bogato paleto umetnosti.

budimpešta, razstava, lendavske-umetnice
Galerija-Muzej Lendava
Razstava slik umetnic iz Lendave.

razstava budimpešta lendavske-umetnice
Kaj zdaj berejo drugi