vestnik

Cankova: Obnavlja se toplovod, dela bodo končana do začetka kurilne sezone

I. B., 4. 10. 2020
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Na daljinsko ogrevanje priključenih 19 hiš in javni zavodi v občini.

V Občini Cankova poteka obnova toplovoda za daljinsko ogrevanje z lesno biomaso. To je župan Danilo Kacijan napovedal že za konec prejšnje kurilne sezone, vendar jih je takrat ustavil koronavirus. Nedavno so dela končno stekla. Spomnimo, da je daljinski ogrevalni sistem na lesno biomaso v občini decembra lani začela upravljati Sončna zadruga iz Dola pri Ljubljani, ki ji je bila podeljena 20-letna koncesija. Kacijan poudarja, da dela sedaj potekajo po načrtu, končala naj bi se v začetku prihodnjega meseca. »Glede kurilne sezone ni nobene težave, saj tudi obstoječe ogrevanje še deluje. Tako da zagotavljanje toplotne energije ljudem ni vprašljivo,« dodaja. Izvajalec obnovitvenih del je Legartis, celotna investicija pa bo vredna okrog 600 tisoč evrov.

skakovci, cankova, table
Nataša Juhnov
Na daljinski ogrevalni sistem na lesno biomaso je priključenih 19 individualnih hiš in vsi javni zavodi v občini.

Poleg zamenjave cevi in urejanja vodov se gradi tudi nova kotlovnica. Prejšnja je bila na šoli, ta bo ločena. Povečali bodo tudi zmogljivost zalogovnika za lesne sekance na 80 kubičnih metrov. Kot pravi župan, so morali lesne sekance sedaj voziti večkrat in v manjši količini, po obnovi pa se bodo dovažali enkrat ali dvakrat mesečno. Za zdaj je na daljinski ogrevalni sistem priključenih 19 individualnih hiš in vsi javni zavodi v občini. Kacijan pove, da je interes za priključitev zaznati še pri nekaterih občanih.

Na Cankovi trenutno poteka tudi obnova pokopališča, ki naj bi se končala v dveh tednih, v Domajincih pa urejajo ulično razsvetljavo. Pred mesecem dni je bila zamenjana umetna trava na igrišču, pri osnovni šoli pa obnovljena atletska steza. Želja v tem mandatu pa ostaja nov vrtec na Cankovi. Celotno dokumentacijo imajo že urejeno, čakajo pa na nov državni razpis za sofinanciranje, februarja je bil namreč preklican, obenem pa iščejo tudi druge možnosti, kako bi izpeljali to želeno investicijo. V letošnjem proračunu so za projekt novega vrtca namenili 250 tisoč evrov in pred koncem leta ga želijo  začeti izvajati, vendar še ne vedo, kako. Znano je, da namerava občina novi vrtec postaviti na prostoru med občinsko zgradbo in osnovno šolo, del bi bil novogradnja, del pa v šoli, sprejel bi lahko 95 otrok. 

cankova ogrevanje