vestnik

V celjski bolnišnici napačno identificirali umrlega pacienta, vodstvo ponudilo odstop. Minister na robu solz

STA, 15. 9. 2022
Bobo
Splošna bolnišnica Celje
Aktualno

V celjski bolnišnici je ta teden prišlo do neljubega dogodka, v katerem so o smrti pacienta, pripeljanega iz enega od domov za starejše, obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim. Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko je bil umrli pacient že pokopan. Vodstvo je ponudilo odstop.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice v Celju Franc Vindišar, ki je svojcem preminulega v imenu zaposlenih izrazil iskreno sožalje, svojcem obeh pa se je danes že opravičil, je dejal, da gre za tragičen dogodek, za katerega nima pravega opravičila. "Vsem nam je zelo težko in globoko obžalujemo, kar se je zgodilo," je dejal.



Po njegovih besedah so bili v sredo pozno popoldne seznanjeni, da je bila pacientu, ki je bil z zdravljenja prepeljan nazaj v dom starejših občanov, priložena napačna dokumentacija. Takoj so posumili v zamenjavo identitete dveh pacientov, dogodek pa prijavili policiji in z njim seznanili ministrstvo za zdravje. Ob tem je tudi več članov osebja doma za starejše potrdilo pravo identiteto vrnjenega pacienta.

Enako stara pacienta so iz istega doma v bolnišnico z enakimi težavami pripeljali hkrati z istim reševalnim vozilom, pri čemer komunikacija z njima ni bila mogoča, prav tako nista imela zapestnic z identifikacijskimi podatki. Sprejeta in identificirana sta bila na podlagi sprejemne dokumentacije in informacije reševalnega osebja, ki ju je pripeljalo.

"V času zdravljenja je eden od pacientov umrl, zaradi zamenjave identitete pa so bili o smrti obveščeni svojci napačnega pacienta. V času do odpusta drugega pacienta je bil opravljen pokop pokojnika," je še pojasnil Vindišar, ki o podrobnostih ni želel govoriti, saj bodo v dogovoru z ministrom najprej opravili izredni strokovni nadzor v bolnišnici in ostalih inštitucijah, z ugotovitvami pa bodo, ko bo ta končan, seznanili javnost.

Kot je pojasnil, svojci ob smrti niso prišli na identifikacijo pacienta, čeprav ta možnost obstaja, a se o njej odločajo sami. Glede identifikacijskih zapestnih pacientov, ki prihajajo iz domov, pa je pojasnil, da nekateri to zagotavljajo, drugi pa ne, sicer pa zadeva ni sistemsko urejena. Bolnišnica zapestnice zagotavlja le ob sprejemu v urgentnem centru.

Tudi direktor Aleksander Svetelšek se je za dogodek opravičil svojcem in napovedal, da bodo v prihodnjih dneh dogodek podrobno analizirali, saj bodo nadzor nad svojim delom morale opraviti vse institucije, ki so sodelovale pri obravnavi pacientov in posodobiti nadzorne mehanizme, ki bodo v prihodnje zmanjšali možnost ponovitve takšne napake.

Prva analiza je namreč po njegovem pokazala, da so bili ti pomanjkljivi ali pa niso bili upoštevani v več točkah v postopku obravnave, vse od doma starejših do podjetja za kremacijo.

Direktor, strokovni direktor in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank so danes že ponudili svoje odstope predsedniku sveta zavoda Andreju Klasincu, ta pa je povedal, da sta bolnišnico že dopoldne obiskala minister za zdravje Daniel Bešič Loredan in v.d. dolžnosti direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder ter z vodstvom opravila razgovor.

Kot je dejal, bodo v najkrajšem času sprožili vse postopke za stabilizacijo razmer v bolnišnici, uradno pa se bodo o odstopih seznanili na seji sveta zavoda, ki bo predvidoma že v ponedeljek ali torek, takrat pa bodo verjetno šli tudi v imenovanje novega v.d. direktorja.

"S predstavniki ministrstva smo si bili enotni, da odstope sprejmemo. Gre predvsem za moralno ravnanje, saj smo doslej ves čas dobro sodelovali. Več bo sicer pokazala preiskava, vendar za zdaj kaže, da je bilo v verigi več stvari, ki so botrovale dogodku. Spoštujemo pa globoko moralno obvezo vodstva bolnišnice, da se je odločilo za odstop," je še dodal Klasinc.

Minister na robu solz: To se v 21. stoletju ne bi smelo zgoditi

Zaradi napačne identifikacije dveh pacientov v Splošni bolnišnici (SB) Celje bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Če bo premier Robert Golob ocenil, da mora zaradi dogajanja odstopiti, bo prevzel odgovornost in odstopil, je ob tem napovedal.

Do napak je po prvih podatkih prišlo v "celi verigi zdravstva", je pojasnil Bešič Loredan. Po njegovih besedah bodo na ministrstvu zaradi dogajanja nemudoma sprožili izredni nadzor. Hkrati bodo Zdravniško zbornico Slovenije pozvali, naj tudi sama izvede strokovni nadzor.

Danijel Bešič Loredan
STA
Danijel Bešič Loredan

Če bo premier Robert Golob ocenil, da je soodgovoren za dogajanje, bo minister prevzel odgovornost in odstopil, je napovedal. 

Ob tem je zagotovil, da bodo na ministrstvu za zdravje in v vladi poskrbeli, da se kaj takega ne bo več zgodilo. "Naša naloga je, da vzpostavimo izjemno strog nadzor, pravila igre, ki se jih bomo mogli držati vsi," je poudaril.

bolnišnica smrt
Kaj zdaj berejo drugi