vestnik

V Tarči nadaljevanje razčiščevanj okoli dobav medicinske opreme

STA, 30. 4. 2020
TV Slovenija
Današnje soočenje v Tarči.
Aktualno

V oddaji Tarča Televizije Slovenija so nadaljevali z razčiščevanjem očitkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Večinoma se je pogovor vrtel okoli dobave medicinskih ventilatorjev, svojo vlogo pa sta pojasnila tudi državna sekretarka Jelka Godec in prvi mož policije Anton Travner.

Ključno vprašanje, ki so ga izpostavili, je bila ustreznost ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet.

V elektronskem sporočilu, naslovljenem na tedaj še poslanko SDS Jelko Godec, državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Aleša Cantaruttija, desno roko gospodarskega ministra Andrejo Potočnik in ministra Zdravka Počivalška 17. marca, je namreč zapisano, da je bil celoten vrh ministrstva seznanjen z mnenjem zdravnikov, da je ventilator, ki ga ponuja podjetje Geneplanet, neprimeren.

Ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov
Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19. "Jaz sem to povedal, napisal in za tem stojim," je dejal.

Tako je bil presenečen, da so te ventilatorje naročili, saj je njihova skupina od 90 ventilatorjev kar 13 drugih ocenila za zelo primerne. V strokovni skupini sta bila še zdravnika Marko Noč in Primož Gradišek.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zatrjeval, da so ventilatorje tega podjetja že pred tem kupili tako v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana kot v celjski bolnišnici. Na Knafljeve ugotovitve pa minister odgovarja, da "stroka ni en zdravnik". Tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec je pojasnila, da iz vladnega poročila o nabavi opreme izhaja, da je "imel ta ventilator še eno drugo strokovno mnenje".
Kot je poudaril minister, so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi.


Po besedah Knaflja pa so enega izmed naročenih ventilatorjev v UKC Ljubljana prejeli in preizkusili na samo enem neproblematičnem bolniku, nato pa ga spravili v skladišče.

Direktor Geneplaneta Marko Bitenc vztraja, da so njihovi ventilatorji ustrezni, kar da potrjujejo številna naročila iz drugih držav. V podjetju povezave s politiko zavračajo in trdijo, da so zaradi medijskega pojavljanja utrpeli gospodarsko škodo.

Počivalšek je sicer pri zavodu za Geneplanet posredoval za 100-odstotno predplačilo, še preden je bila izdana bančna garancija. Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, je še poročala Tarča.


Poleg tega je bila ponudba Geneplaneta najdražja od vseh. Prav tako niso dostavili ventilatorjev do predvidenega roka 15. aprila, zato je bila pogodba podaljšana do 15. maja. Do sedaj je podjetje dostavilo 110 ventilatorjev, do 15. maja jih mora skupaj 220, so navedli v oddaji.

V njej je gostoval tudi v. d. direktorja policije Anton Travner, ki je pojasnil svoj klic na zavod za blagovne rezerve. Dejal je, da je dobil obvestilo, da se dogaja nekaj, kar bi lahko povzročilo nepopravljivo škodo za Slovenijo, zato je to preveril. Uslužbenec zavoda Ivan Gale mu je poslal celo vrsto elektronskih sporočil, ki jih je posredoval kriminalistični policiji. "Preverila je okoliščine in ugotovila, da v tistem konkretnem primeru ni znakov kaznivih dejanj. Ravnal sem popolnoma po svoji vesti in takoj, nobenih navodil in obvestil od politike nisem dobil," je dejal prvi mož policije.

V zvezi s sklepanjem poslov s posredniki je Godčeva danes pojasnila, da neposredno sklepanje poslov v času izbruha pandemije ni bilo možno, saj se je trg zaprl. Med drugim je Kitajska s 16. marcem centralizirala nabave in, kot je dejala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, ni bilo ministra, ki bi lahko v tistem času s klicem neposredno uredil nakup zaščitnih mask. Godčeva je bila sicer v zgodbo z nabavami vpeta še kot poslanka - kot je pojasnila danes, jo je minister za zdravje "prosil za pomoč kot bodočo državno sekretarko".

V oddaji so poročali tudi, da se je nanje obrnilo več dobaviteljev, ki so ponudili zaščitne maske po nižji ceni od tistih, s katerimi so bili nazadnje sklenjeni posli, in da nekateri od teh niso niti dobili odgovorov na ponudbe. Obrambni minister Matej Tonin je ob tem pojasnil, da se je vladna delovna skupina pri presoji ponudb ravnala po času prejema in po resnosti ponudbe, pri čemer pa so imele prednost tiste s krajšimi dobavnimi roki. Skupina je pregledala tudi po 80 ponudb na dan, več pa fizično ni mogoče, je dejal.

Tonin je danes tudi izzval Galeta, naj pove, ali sta ali on ali njegova mama posredovala pri njem, da bi bilo za nabavo zaščitne opreme izbrano podjetje Acron. V slednjem je namreč zaposlena mama obrambnega ministra. Gale mu je pritrdil, da ne.

koronavirus oprema nabava minister vlada