vestnik

Nekdanja gostilna v Dolgi vasi bo dijaški dom

Majda Horvat, 14. 4. 2021
PMSNS
Podpis kupoprodajne pogodbe med PMSNS in Štefanom Kočarjem. Madžarska manjšina želi tu zgraditi dijaški dom. Foto PMSNS
Aktualno

Manjšinska krovna organizacija bo ob finančni podpori Madžarske zagotovila denar tudi za gradnjo telovadnice na Gaberju in kupila cestne vlake.

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) je z namenom ureditve dijaškega doma in hostla v Dolgi vasi kupila objekt, v katerem je prej delovala gostilna s prenočišči Olimpija v lasti družine Kočar.

Gre za enega od treh pomembnejših naložbenih projektov, ki jih v tem letu namerava izvesti manjšinska krovna organizacija. Predvideni odhodki njihovega letošnjega proračuna znašajo 3,5 milijona evrov, v ta znesek pa so vključena tudi sredstva, ki jih bo prejela od madžarske države.

Ob ureditvi dijaškega doma in hostla bo druga večja naložba nakup dveh cestnih vlakov. Prvi bo vozil po Goričkem in drugi na območju Dobrovnika. Tretji projekt pa je gradnja sodobne telovadnice za potrebe vrtca in podružnične šole na Gaberju.

O tem projektu je v sredo na popoldanski seji odločal tudi občinski svet občine Lendava. Naložbo je namreč potrebno vključiti v načrt razvojnih programov občine za programsko obdobje 2021-2024. Denar za gradnjo telovadnice in opreme bo po predlogu sklepa v celoti zagotovila PMSNS, in sicer letos 712 tisoč evrov in prihodnje leto še 250 tisoč evrov.

radmozanci
PMSNS
Razvojni center v Radmožancih je v zaključni fazi. Foto PMSNS

Ob načrtovanih naložbah manjšinske krovne organizacije pa se bo kmalu končala gradnja objekta za Center za zgodnji razvoj v Radmožancih. Ta bo deloval kot vrtec za otroke s težavami v zgodnjem razvoju.  Za potrebe gradnje je lendavska občina leta 2019 na manjšinsko krovno organizacijo brezplačno prenesla lastništvo zemljišč.

pmsns naložbe dijaški-dom