vestnik

V Domu Lukavci preventivne ukrepe izvajajo, na ustrezno zaščitno opremo še čakajo

I.B., 21. 3. 2020
Vida Toš
Preverili smo, kakšne ukrepe izvajajo v Domu Lukavci.
Aktualno

Kakšne ukrepe za preprečitev širjenja koronavirusa izvajajo, smo povprašali tudi v Dom Lukavci. Direktorica Stanka Vozlič pravi, da delujejo v skladu z navodili in kriznim načrtom, izpostavila pa je še to, da so zaprosili za odlog sprejema oseb, ki jih k njim napoti sodišče, vendar je to prošnjo zavrnilo.

Stanka Vozlič, direktorica Doma Lukavci, nam pove, da so v zavodu že pred uradno razglašeno epidemijo izvajali zdravstveno vzgojno delo. Stanovalce so opozarjali na pomembnost umivanja rok in higiene, pri zaposlenih pa so ponovili pomembnost spremljanja in izvajanja ukrepov. V zavodu sicer izvajajo ukrepe, ki so zakonsko predpisani, izdelali pa so tudi krizne načrte za primere suma okužbe oziroma v primeru potrjenih okužb v zavodu. 

Vozličeva zatrjuje, da so izobraženi o COVID-19, izvajajo pa tudi prenekatere preventivne ukrepe. Doda, da zaščitnih mask ne nosijo, saj v zavodu še ni okužbe, prav tako pa nimajo ustrezne zaščite za primer pojava COVID-19. Jim je pa s strani Civilne zaščite obljubljeno, da jim zagotovijo ustrezna zaščitna sredstva. "Imamo izolacijski sobi in v krizni situaciji bo zagotovljenih nekaj sob na eni izmed enot," še pojasni. Sproti dobivajo navodila in obvestila pristojnih ministrstev, zelo pa jim pomaga Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZS), ki direktorje seznanja tako z ukrepi kot dobavo zaščitnih sredstev. Omenjena skupnost je tudi uredila, da so domovi za starejše in posebni socialno varstveni zavodi upravičeni do zaščite pri okužbi s COVID-19. 

b10267bb75abb07df276049d299c372b
Vida Toš
Direktorica Stanka Vozlič pravi, da delujejo v skladu z navodili in kriznim načrtom, izpostavila pa je še to, da so zaprosili za odlog sprejema oseb, ki jih k njim napoti sodišče, vendar je to prošnjo zavrnilo.

Kako postopajo v primeru suma na okužbo?

"V primeru suma na COVID-19 oziroma suma, da je bil kdo v stiku z okuženim, damo stanovalca in smo ga že, v izolacijo. Zaenkrat ni bil potrjen pozitivni izvid," zatrdi Vozličeva. Zaposleni, v kolikor je sum okužbe pri njih, ali pa pride do potrjene okužbe, bodo ostali doma in ravnali po navodilu lečečega zdravnika. "V krizni situaciji nam je Zdravstveni dom ponudil pomoč zdravstvenih delavcev," tako sogovornica. 

V zavodu velja prepoved obiskov in izhodov, sproti pa po besedah direktorice dodajajo ukrepe, ki jih vsi tudi izvajajo. "Trenutno so zaposleni zelo dobro osveščeni in ne kažejo stiske," še doda. Zaposleni so sami poskrbeli za varstvo otrok, nekateri koristijo letni dopust, pozneje pa bodo procese dela organizirali tako, da bosta partnerja v ločeni izmeni. "Zdaj, ko še ni uradno potrjene okužbe v zavodu ali pri zaposlenih, je težko napovedati jutrišnjo organizacijo dela," še pove Stanka Vozlič. 

dom-lukavci
Marina Vrbnjak
V zavodu velja prepoved obiskov in izhodov, sproti pa po besedah direktorice dodajajo ukrepe, ki jih vsi tudi izvajajo.

V njihovem zavodu sprejemajo tudi osebe, ki jim namestitev s sklepom dodeli sodišče: "Na izdane sklepe smo zaprosili sodišče za odlog datuma sprejema, vendar so sodišča to zavrnila. Ne zanima jih, da oseba s terena lahko okuži celoten zavod, ampak vztrajajo pri namestitvi. Pri tem je Vozličeva še dodala, da so za osebi, ker prihajata iz domačega okolja, zaprosili za izvid testiranja na COVID-19. "Če ta ne bo negativen, oseb ne bomo sprejeli, tudi če bomo kazensko odgovarjali," zaključi direktorica.  

dom-lukavci koronavirus ukrepi