vestnik

V državnem zboru danes potrjujejo ukrepe za pripravo na drugi val epidemije

Vestnik, STA, 9. 7. 2020
STA
V državnem zboru danes potrjujejo ukrepe za pripravo na drugi val epidemije
Aktualno

DZ bo danes začel redno julijsko sejo, na kateri ga najprej čaka paket ukrepov za pripravo na drugi val epidemije covida-19. Tudi tokrat je poudarek na ohranitvi delovnih mest, predlog že četrtega protikoronskega zakona pa daje tudi pravno podlago za uvedbo mobilne aplikacije za sledenje okužbam z novim koronavirusom.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija z možnostjo podaljšanja še do konca septembra ter določa, da bo nadomestila plač za delavce v karanteni do konca septembra prevzela država. Višina nadomestila bo odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni. 

Z namenom preprečevanja širjenja okužb predlog zakona predvideva tudi vzpostavitev in zagotavljanje delovanja aplikacije za pametne telefone, katere namen je obveščanje oseb o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami, ki jim je bila odrejena karantena. Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne, zaradi česar so te določbe deležne kritik o neskladju z ustavo. Opozicija je poskušala na seji matičnega delovnega telesa celotno poglavje o aplikaciji iz zakonskega besedila črtati, a ji ni uspelo.

Predlog zakona prinaša še nekatere druge rešitve, med drugim sredstva za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo v javni mreži, koriščenje turističnih bonov pri več ponudnikih kot doslej ter veljavnost študentskih bonov za prehrano izjemoma tudi v drugi polovici julija, s čimer naj bi pomagali gostinskim obratom, ki jih je prizadela epidemija.

dz delo zdravje pomoč koronavirus