vestnik

V DSO Ljutomer od jutri spet možni obiski svojcev. Kakšni ukrepi veljajo drugod?

Vestnik.si, 25. 1. 2022
Nataša Juhnov
V Domu starejših Rakičan so obiski omejeni na eno zdravo odraslo osebo na uporabnika.
Aktualno

V domovih za starejše po Sloveniji so v tretjem tednu januarja beležili 741 okužb med stanovalci. Zaradi zaostrenih epidemioloških razmer v posameznih domovih še veljajo omejeni obiski stanovalcev.

V Domu starejših Ljutomer še danes velja prepoved obiskov, od jutri naprej pa bodo obiski stanovalcev spet možni, vendar ob določenih pogojih. Vodstvo doma je zapisalo, da se ob vstopu preverja izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), na obisk pa naj svojci prihajajo le, če niso bili v tveganem stiku z okuženo osebo in so zdravi, brez znakov okužbe (nahod, izcedek iz nosu, kašelj, slabo počutje). "Prav tako priporočamo, da se neposredno pred vsakih odhodom na obisk samotestirate ali opravite hitri test kljub temu, da izpolnjujete pogoj PCT," svetujejo. 

Obiski v domu so omejeni na eno zdravo osebo na stanovalca, trajajo pa naj največ 30 minut. "Priporočamo, da s svojimi bližnjimi, če je mogoče, čas raje preživite zunaj kot v zaprtih prostorih doma." Za obiske, pa tudi za videoklice, se je treba naročiti. Obiskovalci morajo dosledno upoštevati vse ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe in zaščitno masko nositi tudi na zunanjih površinah območja doma. "Stanovalcem odsvetujemo izhode na dom k sorodnikom oziroma izhode, na katerih bi vstopali v javne objekte ter prihajali v stik z drugimi osebami," je še navedeno v navodilih. 

dom-starejših-občanov, gornja-radgona
Nataša Juhnov
V Domu starejših Gornja Radgona vse od novega leta velja, da je za obisk svojca obvezen hiter test, če niste cepljeni s poživitvenim odmerkom, razen, če ste okužbo preboleli in od prebolevnosti ni minilo več kot tri mesece.

V Domu starejših Rakičan so obiski prav tako omejeni na eno zdravo odraslo osebo na uporabnika. Obiskovalci morajo upoštevati pogoj PCT, vodstvo doma pa poziva, da na obisk prihajate le, če ste zdravi in niste bili v visoko rizičnem stiku z okuženo osebo. 

V Domu Janka Škrabana Beltinci so obiski stanovalcev zaradi epidemiološke situacije še naprej odsvetovani. V Domu starejših Lendava so obiski omejeni na eno zdravo osebo na uporabnika. Svojci morajo izpolnjevati pogoj PCT in upoštevati veljavne ukrepe. V Domu starejših Gornja Radgona vse od novega leta velja, da je za obisk svojca obvezen hiter test, če niste cepljeni s poživitvenim odmerkom, razen, če ste okužbo preboleli in od prebolevnosti ni minilo več kot tri mesece. Obiski se morajo napovedati ter so omejeni na 30 minut. Vsakega stanovalca lahko obišče ena zdrava oseba. 

domovi-za-starejše pomurje obiski epidemiološke-razmere