vestnik

V eni steklenički šest odmerkov cepiva, enega zavržejo

Vestnik, 28. 12. 2020
Igor Napast
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ob 15.30 je potekala novinarska konferenca, na kateri je sodelovala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Magajnejeva je uvodoma dejala, da so cepljeni oskrbovanci domov cepivo dobro sprejeli, cepljenje je potekalo brez zapletov. O stranskih učinkih zaenkrat ni informacij, je povedala, v tem tednu pa čakajo na dodatno pošiljko cepiva, okrog 7000 stekleničk. Cepivo bo namenjeno predvsem zdravstvenim delavcem. V prvem tednu novega leta pa dobimo še dodatnih 16000 odmerkov, namenjeno pa bo vsem zaposlenih v zdravstvu. V sredini januarja bo cepivo na voljo za starejše prebivalce, ki prebivajo izven domov za starejše, in tudi za osebe s kroničnimi boleznimi. Magajnejeva je sicer pozvala vse, da se cepijo. Mlajšim in zdravim odraslim bo cepivo na voljo proti koncu prvega četrtletja. Veliko je tudi zanimanja za množično testiranje, kar je pozitivno presenečenje, je še dodala.

Na konferenci je bilo rečeno tudi, da je v vsaki steklenički za pet odmerkov cepiva, v resnici pa jih je šest. Slednjega morajo zaenkrat zavreči. Razlog? Možno je, da zdravniki pri odmerkih vzamejo nekoliko večjo količino, kar bi lahko pomenilo, da v šestem odmerku ne bi bilo zadostne količine cepiva, da bi učinkovalo. 

novinarska-konferenca koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi