vestnik

V EU ima 20 držav izboljšane epidemiološke razmere, Slovenije ni na zelenem seznamu

Vestnik, 2. 12. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Trenutno epidemiološko sliko sta na novinarski konferenci pojasnila vladni govorec Jelko Kacin in Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni.

Visok delež včerajšnjih pozitivnih testov je mogoče tudi razložiti zaradi izvajanja hitrih testov, je dejal vladni govorec. Ker ti testi niso dovolj zanesljivi, jih je treba potrditi z dodatnimi PCR testi. Najnovejši podatki kažejo na nova, močna žarišča, med navedenimi občinami pa Kacin ni izpostavil nobene pomurske. 

V Evropi so številke upadle, tako Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ. V svetu je največ okužb v ZDA, v Evropi pa je preko 18 milijonov primerov. Število smrti je najvišje v Veliki Britaniji. Izboljšanje razmer je zaznati v 20 državah Evropske unije, najvišji upad trenutno beležijo v Franciji, kjer so število okužb zmanjšali skoraj za 50 odstotkov. Slovenija je imela včeraj 1,9-odstoten upad. Pri tem je Čakš Jagrova dejala, da vse država izvajajo podobne ukrepe, zato ključnega razloga, kaj drugje delajo drugače, ne vidi, niti ni narejen nekih podrobnih raziskav. Meni pa, da so tam ljudje ozavestili spoštovanje ukrepov in videli, da drugače ne bo šlo. Zato upa, da bomo tudi v Sloveniji čim prej dojeli, da brez spoštovanja ukrepov epidemije ne bomo mogli zajeziti. 

Najverjetnejša lokacija prenosa okužb je delovno mesto, sledita pa družina oziroma skupno gospodinjstvo ter domovi za starejše in socialno varstveni zavodi. 

Čakš Jagrova pove še, da ankete nakazujejo, da posamezniki ne spoštujejo vseh pravil v tolikšni meri, kot bi si želeli. Ljudje še vedno priznavajo, da ne nosijo mask na delovnih mestih, ali ne vzdržujejo distance, ali da se včasih sprostijo preveč, kot bi okolje in situacija dovoljevali. "Moramo poudarjati, da je distanca, nošenje mask tudi na delovnem mestu, v DSO, v bolnišnicah oz. kjerkoli že smo tisti ukrep, ki nam pomaga v notranjih prostorih zajeziti marsikatero širjenje okužbe."

koronavirus epidemiološke-razmere slovenija