vestnik

V Expanu pisarna Pomurske turistične zveze?  

Timotej Milanov, 29. 3. 2018
Nataša Juhnov
Goran Šoster iz Prleške razvojne agencije vodi aktivnosti za ustanovitev RDO.
Aktualno

V Prleški razvojni agenciji, ki jo vodi Goran Šoster, nadaljujejo z aktivnostmi v zvezi z ustanovitvijo pomurske regionalne destinacijske organizacije (RDO), ki bi v prihodnosti med drugim skrbela za turistično promocijo regije.  

Kot pravi Šoster, je projekt usklajen s projektom postavitve paviljona Expano, ki bo tudi gostil pisarno RDO. Po besedah Šosterja razmišljajo, da bi RDO vzpostavili kot neprofitno gospodarsko družbo (d.o.o.), v katero bi nato s svojimi vložki vstopile pomurske občine in turistične organizacije v regiji. Pri tem je predvidena zaposlitev ene osebe, referenta, ki bi skrbel za koordinacijo dela v RDO. Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek pojasnjuje, da je občina zainteresirana za to, da bi gostila RDO v Expanu, saj, kot pravi, je občina paviljon pridobila v okviru regijskega projekta Vrata v Pomurje, za to pa je prejela tudi denar iz naslova pomurskega zakona. Jevšek se sicer zaenkrat še ni opredelil do Šosterjevega predloga glede organiziranosti RDO, saj pravi, da je v tem trenutku na razpolago še premalo podatkov glede tega. »Moramo razmisliti o tem, da bi dali RDO in Pomursko turistično zvezo (PTZ) na skupni imenovalec, da ne bi podvajali stvari,« pravi Jevšek, ki meni, da bi tudi sedež PTZ moral biti v paviljonu.


aleksander jevšek
Nataša Juhnov
Aleksander Jevšek meni, da bi morali RDO in PTZ spraviti na skupni imenovalec.


»Turizem niso samo Sava in veliki projekti, temveč tudi turistična društva in ostali, ki se združujejo v PTZ, zato jih moramo vključiti,« še pove soboški župan. Jevšek si tudi prizadeva, da bi v Pomurju dobili izpostavo Slovenske turistične organizacije (STO), kar bo po lastnih besedah tudi predlagal vodstvu STO. »Menim, da smo tako pomembna destinacija, da si to zaslužimo.« V skladu z novo strategijo STO, je Slovenija razdeljena na štiri turistične makro destinacije, med katerimi Pomurje spada v tako imenovano Termalno Panonsko Slovenijo.
Župan Velike Polane Damijan Jaklin meni, da bi morala biti RDO organizirana kot klasična gospodarska družba. »Trženje ni neprofitna dejavnost, pričakujemo, da bo nekdo delal posel,« pravi Jaklin, ki sicer pojasnjuje, da brez finančne podpore občin taka organizacija na trgu ne bo mogla preživeti, da pa bo vseeno izvajala del klasičnih tržnih aktivnosti, zato ne vidi potrebe, da bi bila to neprofitna ustanova.

76b17340fd99cbc9cd0ebec938c2ed7c
Bernarda B. Peček
Občina Radenci je ena od vodilnih turističnih destinacij v regiji.


Po strategiji razvoja slovenskega turizma v letih 2017-2021, ki jo je po naročilu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravila zagrebška družba Horwath, je v omenjeni Termalni Panonski Sloveniji opredeljenih deset vodilnih turističnih destinacij, med njimi so tudi najbolj »turistične« pomurske občine Moravske Toplice, Lendava in Radenci, ki so bile tja uvrščene na podlagi kriterija števila nočitev. V teh treh občinah se sedaj pripravljajo na skupno prijavo na razpis, na katerem bodo lahko dobile največ 225 tisoč evrov za digitalno promocijo na tujih trgih in razvoj turističnih produktov. Šoster pojasnjuje, da so sprva želeli, da bi bilo celotno Pomurje opredeljeno kot vodilna destinacija v makro destinaciji, vendar so se pripravljavci strategije odločali izključno na podlagi kriterija števila nočitev.


»To ni pravilno, nekdo pride v regijo zaradi vina, drugi zaradi konjev, ti ne gredo spat v terme, zato je taka opredelitev nekoliko enostranska,« meni Šoster, ki zaenkrat še ne ve, ali bodo s sredstvi, ki jih bodo prejeli preko tega razpisa, podprli prizadevanja RDO. »Vse je odvisno od njihove dobre volje, lahko bi načeloma s tem podprli samo delovanje svojih občinskih turistično-informacijskih centrov,« pravi.
Radenski župan Janez Rihtarič pravi, da bodo k sodelovanju povabili vse pomurske občine, ki bi se želele na ta način promovirati, kar je po njegovih besedah tudi eden od razpisnih pogojev: »Mi bomo zadevo pripravili, vse občine, ki bodo želele sodelovati, pa so dobrodošle.«

Francfranc
V Expanu bodo poleg interaktivne predstavitve regije svoj prostor našle tudi nekatere institucije. 
Regionalna destinacijska organizacija turizem