vestnik

V Filovskem Gaju so postavili klopotec  

J. Ž., 15. 8. 2018
Jože Žerdin
V Filovskem Gaju so postavili klopotec. 
Aktualno

Letos mineva 15 let, odkar Društvo Gaj Vinogradniško turistično društvo Filovci v Filovskem Gaju v društvenem vinogradu Vitis&Vita, kjer raste 42 različnih sort vinske trte, postavlja klopotec.

Minulo soboto so člani društva pred Marijinim praznikom v društvenem vinogradu pripravili pravi praznik ob postavitvi klopotca. Gre za društveno postavitev klopotca, kar je za društvo velik dogodek, kajti s postavitvijo klopotca se odganja ptiče, ki začnejo zobati sladke grozdne jagode, hkrati pa se približuje trgatev grozdja. Klopotec je narejen iz smrekovega lesa, deska pa je iz akacijevega lesa. Preden so ga namestili na osem metrov visoki drog, so ga sestavili. Vetrnice so namreč v premeru dolge štiri metre. V samem klopotcu pa so namestili brezov »rep«, s čigar pomočjo se potem klopotec vrti. Nameščanje "repa" v klopotec je dolgoletna tradicija, saj je pravila pri postavitvi klopotca dala že cesarica Marija Terezija.

Klopotec so namestili člani društva Gaj Filovci, pomagali pa so jim še člani pobratenega Društva vinogradnikov Kobilje. Iz daljne Kitajske pa je na dogodek ob postaviti klopotca v Filovskem Gaju prišel član društva Gaj Filovci, dopisnik RTV Ljubljana Uroš Lipovšek s partnerico Meto. Postavitev klopotca je potekala ročno. Za postavitev je že vrsto let zadolžen Franc Berden mlajši.

Klopotec je težak okoli 80 kilogramov in je prava znamenitost Filovskega Gaja. Namen postavitve je, da se ohranja tradicija postavljanja klopotca, katere se vsako leto udeležuje tudi veliko mladih. Dogodka se je udeležil najstarejši član in ustanovitelj Društva Gaj 95 letni Jože Gutman starejši, ki je skrbnik vinograda Vitis&Vita. Brž, ko so klopotec postavili, se je njegov glas slišal, kajti njegovo »petje« se sliši daleč naokrog po dolini Filovski. Sneli pa ga bodo teden dni pred letošnjo Martinovo nedeljo, kajti tako veleva tradicija postavitve klopotcev in tak dekret je dala cesarica Marija Terezija.

Tradicija postavitve klopotcev v Filovskem Gaju je nekaj posebnega, pa čeprav so nekateri posamezniki, ki tukaj živijo, z njegovim klopotanjem nezadovoljni. V društvu Gaj Filovci so odločni, da bodo tradicijo postavitve klopotca ohranjali za prihodnje rodove. Po postaviti klopotca je sledilo vinogradniško druženje med vinogradi, saj so poskusili vina iz društvenega vinograda kraljičino vino 11. prekmurske vinske kraljice Špela Casar Gajsko kapljico.
filovci društvo gaj klopotec