vestnik

Nevladna organizacija: Nova vladna novela pušča odprta vrata frackingu v Petišovcih

STA, Vestnik, 19. 1. 2021
Nataša Juhnov
Predlagana vladna novela prepoveduje zgolj obsežno hidravlično lomljenje, tehniko v manjšem obsegu pa pod določenimi pogoji dovoljuje.
Aktualno

V nevladni organizaciji Focus, društvo za sonaraven razvoj, so kritični do predlagane vladne rešitve na področju frackinga v Sloveniji. Predlog novele zakona o rudarstvu namreč pušča odprta vrata hidravličnemu lomljenju v Petišovcih, medtem ko je po oceni Focusa edina prava pot popolna prepoved frackinga na ozemlju celotne države.

Predlagana vladna novela zakona o rudarstvu pušča odprta vrata hidravličnemu lomljenju v Petišovcih in s tem nevarnostim za zdravje in življenje ljudi ter lokalno okolje, so v sporočilu za javnost opozorili v Focusu. "Poleg nevarnosti onesnaženja podtalnice, rakotvornih kemičnih spojin in vprašanja odpadnih voda je nezanemarljiva tudi seizmična aktivnost, ki jo povzroča fracking, česar tudi zaradi nedavnih dogodkov v Petrinjah ne bi smeli spregledati," so navedli. "V Focusu, društvu za sonaraven razvoj, menimo, da je popolna prepoved frackinga na ozemlju Slovenije edina pot, po kateri bi Slovenija morala slediti ostalim evropskim državam," so dodali.

petišovsko polje,petišovci
Arhiv
Predlog sprememb zakona za fracking v Sloveniji ne prinaša nobenih pozitivnih sprememb, saj prepoveduje zgolj obsežno hidravlično lomljenje. To pomeni, da bo ta sporna metoda še vedno možna v Prekmurju.

Predlagana novela prepoveduje zgolj obsežno hidravlično lomljenje, tehniko v manjšem obsegu pa pod določenimi pogoji dovoljuje. Vendar ima vsakršno hidravlično lomljenje potencialne negativne vplive na okolje in zdravje ljudi, zato prepoved zgolj obsežnega hidravličnega lomljenja nikakor ni dovolj, je podčrtala strokovna vodja v Focusu Lidija Živčič. Med državami, ki so v celoti prepovedale fracking, so izpostavili Irsko, Francijo in Bolgarijo, začasno prepoved oz. moratorij pa imata denimo Velika Britanija in Nemčija. V Focusu se sprašujejo, ali je slovenska vlada podlegla pritisku in grožnjam britanskega podjetja Ascent Resources, ki želi izvajati hidravlično lomljenje v Petišovcih. Novela zakona o rudarstvu je sicer v javni razpravi do 22. januarja. V Focusu so nanjo že podali svoje pripombe.

nevladne organizacije predlog novela zakon rudarstvo vlada