vestnik

V Galeriji Murska Sobota o tesnobi v prekmurski umetnosti

A. Nana Rituper Rodež, 3. 10. 2019
A. Nana Rituper Rodež
Otvoritev razstave Osamljenosti. Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti.
Aktualno

V Galeriji Murska Sobota bodo danes odprli razstavo Osamljenosti. Izrazi tesnobe v »prekmurski« likovni umetnosti. Z razstavo želijo prikazati, kako se na delih umetnikov, ki prihajajo iz Prekmurja, izražajo osamljenost, tesnoba in melanholija, hkrati pa pokazati, da kakovost slikanja in umetniški izraz njihovih del nista lokalnega, temveč univerzalnega značaja.

galerija-murska-sobota, oktober2019, robert-inhof, osamljenosti, razstava-osebnih-predmetov
A. Nana Rituper Rodež
Otvoritev razstave Osamljenosti. Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti.

Gre za izbor del trinajstih umetnikov iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota, kustos razstave pa je umetnostni zgodovinar dr. Robert Inhof. Téma razstave je osamljenost, tesnoba in melanholija kot tisti skupni imenovalec, ki se v zadnjih petdesetih letih izčrpno izraža pri različnih »prekmurskih« umetnikih. Naravnost nemogoče je, pravi, da bi kdo pred izbranimi deli doživel in razbral občutke brezbrižnosti, razigranosti ali entuziazma. Zato pa lahko občutke ob njih označimo z besedami: depresivno, morbidno, težko, zamorjeno in mračno.

Inhof: »S problematiko in tematizacijo horizonta, praznine in melanholije sem poskušal razložiti, kaj ti pojmi pomenijo in kako se kažejo v delih predstavljenih umetnikov. Prav tako sem poskušal pokazati, da »prekmurska« likovna umetnost ne vsebuje popolnoma drugačnega izraza, torej takega izraza, kakršnega bi lahko zaznali le tukaj in nikjer drugje.« Razložil je še, da pridevnik »prekmurski« piše v narekovajih, ker z njim označujem zgolj izvor ali kraj delovanja obravnavanih umetnikov, ne pa kakih posebnih slogovnih in pomenskih prekmurskih specifik, ki bi jih predstavljena dela – mogoče tudi nostalgično – vsebovala ali nanje namigovala.

galerija-murska-sobota, oktober2019, robert-inhof, osamljenosti, razstava-osebnih-predmetov
A. Nana Rituper Rodež
Otvoritev razstave Osamljenosti. Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti.

Na razstavo so vključena dela trinajstih umetnikov, in sicer Igorja Banfija, Dubravka Baumgartnerja, Nikolaja Beera, Roberta Černelča, Sandija Červeka, Ladislava Danča, Marjan Gumilar, Štefana Hauka, Zdenka Huzjana, Nataše Kos, Franca Mesariča, Mirko Rajnar in Dušana Šarotarja.

Razstava ni pregledna, ampak tematska, z njo pa želimo pokazati, da Prekmurje tudi na področju likovne umetnosti ni osamljen brod, ki brezciljno plove po zakotnih močvirjih anonimnosti in lastnega malodušja. Da Prekmurje ni področje, kjer bi bilo vse povsem drugače, dolgočasneje in bolj zaostalo kot je v preostalem delu Slovenije, ob tem meni Inhof. In še doda, da kakovost slikanja in umetniški izraz, nista lokalnega, temveč univerzalnega značaja, saj umetniška dela, ki izražajo osamljenost, tesnobo in melanholijo najdemo povsod po svetu.

Razstava je posvečena stoti obletnici priključitve Prekmurja in združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Sredi oktobra pa bo izšla še obsežna monografija Roberta Inhofa, ki se navezuje na razstavo in dela umetnikov. Razstavo si lahko ogledate do 23. januarja.

galerija-murska-sobota robert-inhof likovna-umetnost razstava