vestnik

V Galexu izrinili male delničarje

Timotej Milanov, 24. 8. 2018
Nataša Juhnov
Galex je zdaj v celoti "ruski". Foto: Nataša JUHNOV
Aktualno

Septembra se bo nadaljevalo sojenje nekdanjemu vodstvu murskosoboške farmacevtske družbe.

Na skupščini delniške družbe Galex so med drugim sprejeli sklep o izključitvi manjšinskih delničarjev iz družbe. Vse delnice so tako prenesli na glavnega delničarja - to je ljubljanska družba Center novih medicinskih tehnologij (CNMT), pri tem bodo mali delničarji ostali praznih rok, saj je bilo za denarno odpravnino določenih nič evrov za posamezno delnico. Prokuristka CNMT in predsednica nadzornega sveta Galexa Iva Živanović skupščine ni želela posebej komentirati, razen tega, da so bili po pričakovanju potrjeni vsi sklepi. Pri tem je eden od malih delničarjev napovedal pritožbo.

Zasledujejo namero novega lastnika

Družba CNMT je imela pred tem v lasti 92 odstotkov delnic murskosoboške farmacevtske družbe. Direktorica Galexa Simona Škerjanec pojasnjuje, da v družbi še naprej zasledujejo namero novega lastnika, ki želi podjetje finančno konsolidirati in ustvariti pogoje za nadaljnjo rast. Pri tem so v letošnjem letu posebno pozornost namenili prestrukturiranju proizvodnje, tako se osredotočajo predvsem na proizvodnjo prehranskih dopolnil, čajev, galenskih zdravil in kozmetike. "Gremo naprej po začrtani poti, prva naloga je še vedno prestrukturiranje podjetja, ki je zadolženo in insolventno. Želimo vzpostaviti normalne pogoje poslovanja, da bo podjetje plačilno sposobno," pravi Škerjančeva, ki še pove, da bo v prihodnjih mesecih bolj jasno, ali bo družbi dejansko uspelo doseči zastavljeni cilj. Sama je družbo prevzela v začetku leta, vanjo pa je prišla že nekaj mesecev pred tem, ko je po odhodu Stevana Terbca z mesta direktorja to funkcijo začasno prevzel Matej Breznik, nekdanji direktor Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), kjer je pred tem delala tudi Škerjančeva. Družba s 16 zaposlenimi je v letu 2017 sicer poslovala pozitivno, imela je 764 tisoč evrov prihodkov in pet tisoč evrov dobička, vendar je imela ob koncu lanskega leta še vedno za 5,1 milijona evrov bilančne izgube. Kot smo že večkrat poročali, so se finančne težave Galexa začele pred leti, ko so se v družbi odločili za vstop na trg generičnih zdravil in vložili pet milijonov evrov v proizvodnjo zdravila za zdravljenje visokega krvnega pritiska Perindoprila. Zgodba se je na koncu zaključila tako, da je Galex, v katerem so imele največji lastniški delež Pomurske lekarne, končal v rokah ruskega kapitala. Družba CNMT je namreč v lasti moskovskega poslovneža Alekseja Andrejeva.

Napoved ustanovitve nove občinske lekarniške mreže

Povezava s Pomurskimi lekarnami je pomembna tudi zaradi dejstva, da je Galex 49-odstotni lastnik družbe Vitapharm, distribucijskega podjetja, ki je tudi glavni dobavitelj zdravil Pomurskim lekarnam, ki jim letno dobavi za okoli dvanajst milijonov evrov blaga. S prihodom ruskih lastnikov se je torej prekinila "domača" lastniška veriga, ki je zagotavljala, da so bili v posredni lasti pomurskih občin tako Galex kot distribucijsko podjetje in regijski javni lekarniški zavod, katerega usoda je v tem trenutku še negotova, saj Mestna občina Murska Sobota napoveduje ustanovitev nove občinske lekarniške mreže.
Junija se je na Okrajnem sodišču v Murski Soboti začelo tudi sojenje nekdanjemu direktorju Galexa Miranu Jablanovcu, ki je družbo vodil v času največjih težav. Tožilstvo Jablanovcu očita, da naj bi ponaredil poslovne listine z namenom pridobitve kredita pri bankah. V letih od 2010 do 2013 je namreč Galex pri Raiffeisen banki in Poštni banki Slovenije pridobil skupno za več kot 2,3 milijona evrov posojil. Sojenje se bo nadaljevalo septembra, ko naj bi kot priča pred sodnika stopil tudi Ivan Zajc, ki si še vedno prizadeva ostati na čelu Pomurskih lekarn, čeprav za to nima soglasja murskosoboške občine, takrat pa bo, kot rečeno, že več znanega tudi o finančnem poslovanju družbe.
galex skupščina mali delničarji