vestnik

V Gančanih bodo postavili stoti majoš

Silva Eöry, 24. 4. 2019
Silva Eöry
Dogajanje so predstavili na novinarski konferenci.
Aktualno

"Lejtniki 2001" bodo v torek postavili že stoti gančki majoš. 

Martin Sabotin, Matija Kociper, Ivan Sraka, Martin Matko in Ivan Kuzma so bili fantje, ki so se iz prve svetovne vojne srečno vrnili domov v Gančane. Na predvečer prvega maja so v zahvalo Mariji postavili majoš, drog z okrašeno brezovo krošnjo. Po petih letih je brezo zamenjalo deblo smreke, na katerega so spojili še »vrij«, se pravi vrh smreke, ki so ga okrasili s papirnatimi okraski.


»Na začetku so majuš, kot so mu takrat še rekli, postavljali skrivoma. Omenjenih pet fantov je takšna majska drevesa videlo v Rusiji oziroma v Ukrajini. Ta ista ekipa je dve leti skrivaj postavljala majoš, potem pa so začeli pomagati tudi drugi krajani. Sčasoma je priprava in postavljanje mlaja postala naloga rekrutov oziroma kot jim mi pravimo lejtnikov, torej tistih, ki so v določenem letu polnoletni,« je pojasnil član organizacijskega odbora prireditve Slavko Petek in dodal, da so se na praznovanje visokega jubileja pripravljali kar leto in pol. Za kar ima ogromno zaslug tudi predsednik pripravljalnega odbora, Alojz Vinčec.


Prvi del praznovanja bo v soboto, 27. aprila, ko bodo ob 15.30 pred kapelico postavili takšen mlaj, kot so ga postavili leta 1919, potem pa bodo odkrili še spominski obeležji prvim petim pobudnikom in duhovnikuMarku Žižku, ki je bil zagovornik slovenske besede.Po kulturnem programu bodo v bližnjem gasilskem domu odprli razstavo z naslovom Gančki majoš od priprave do postavitve, za katero imajo zasluge člani Turističnega društva Sodar Gančani in Vrtec Sodar Gančani ter nekateri krajani, ki so prav tako zelo veliko pomagali pri različnih opravilih za pripravo dogodka. Ob 17. uri bo na glavnem prizorišču postavljanja majoša spominska maša, nato pa bodo predstavili še knjigo "Sto lejt gančkoga majoša", avtorja Petra Šraja.
Osrednja prireditev bo kot vedno 30. aprila. Že dopoldne, od 9. ure naprej, bodo pred gasilskim domom začeli »kinčati« vrh majoša, ki ga bodo nato okrog 13. ure lejtniki začeli nositi skozi vasi. Med 17. in 19. uro bodo, tudi ob prisotnosti predsednika države Boruta Pahorja, majoš postavili na starem igrišču, sledil pa bo še pester kulturni program.

1a4321cd5e0ccc69749477ed9b01ea1d
Silva Eöry
Pri postavljanju majoša sodeluje večje število domačinov.


Ob pomoči in v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Beltinci so ob stoletnici majoša v Gančanih pripravili tudi razne spominke in drugi promocijski material, med drugim priložnostno znamko in razglednico; vsak torek in petek od decembra naprej pa so krajani izdelovali rožice ter ostale izdelke iz krep papirja.

242414c37309c07130702c844d4bc8a7
Gabrijela Kuzma
V Gančanih bodo letos obeležili stoletnico postavitve majoša.

Silva Eöry
majoš stoletnica gančani