vestnik

V Gederovcih bodo danes šli na cesto, ker jih država ne posluša

Andrej Bedek, 8. 12. 2019
Nataša Juhnov
Civilna iniciativa za obnovo in ureditev državnih cestah Petanjci–Gederovci in Murska Sobota–Gederovci bo danes predvidoma po 10. uri v krožišču v Gederovcih pripravila protestni shod.
Aktualno

V Občini Tišini so se prebivalci ob državnih cestah Petanjci–Gederovci in Murska Sobota–Gederovci organizirali v civilno iniciativo, da od odgovornih izsilijo takojšnjo obnovo obeh cest.

Civilna iniciativa za obnovo in ureditev državnih cest Petanjci–Gederovci in Murska Sobota–Gederovci bo danes predvidoma po 10. uri v krožišču v Gederovcih pripravila protestni shod. V iniciativi, ki jo vodi Franc Gibičar, nameravajo z nenehnimi prehodi ceste v krožišču motiti promet.

gederovci, tiskovna, civilna-iniciative-za-obnovo-cest
Nataša Juhnov
V iniciativi, ki jo vodi Franc Gibičar (skrajno desno), nameravajo s nenehnimi prehodi ceste v krožišču motiti promet.

Za shod so se v iniciativi odločili, ker sta obe cesti dotrajani in nujno potrebni obnove, ki pa se bo po podatkih, s katerimi razpolaga iniciativa, zavlekla do leta 2024 oziroma 2026. »Prelaganje rekonstrukcije obeh cest je za nas nesprejemljivo. Oba odseka sta že v redno slabem stanju in iz leta v leto se stanje vozišča le še poslabšuje. Še posebej pa stanje poslabšuje stalno povečanje prometa. Ob takšnem stanju prometa varnost ni zagotovljena, kar povečuje še dejstvo, da ob obeh cestah manjkajo površine za kolesarje in pešce,« je pred shodom povedal Franc Gibičar.

gederovci, civilna-iniciativa, krajani, obnova-cest
Nataša Juhnov
Pripravili so že protestni zbor krajanov.

Država naj torej uredi stanje obeh cest, ki nimata pločnikov in kolesarske steze, na določenih odsekih je srečanje avtomobila s tovornjakom praktično nemogoče, ljudje pa v strahu hodijo po jarkih, so pred protestom izpostavili v iniciativi.

Avgusta letos je merilna točka Sodišinci na odseku državne ceste R2-440 med Petanjci in Gederovci na dan v povprečju naštela 25 vlačilcev, 13 tovornjakov, težjih od 7,5 tone, in 9 tovornjakov s prikolico. Povprečni letni promet na tej točki pa je bil lani: 35 vlačilcev, 34 tovornjakov, težjih od 7,5 tone in 10 tovornjakov s prikolico.

gederovci shod sodišinci