vestnik

V Gornji Radgoni in v Radencih bo kmalu zraslo skupno šestdeset novih stanovanj

Vida Toš, 16. 9. 2019
Vida Toš
Na Tratah raste blok, v katerem bo trideset novih stanovanj; stavba, pravi Vesna Knuplež, bo skoraj ničenergijski objekt.
Aktualno

Podjetje Trate, katerega polovična lastnika sta zakonca Vesna in Srečko Knuplež, polovični pa Marjan Bračko, gradi v Pomurju dva bloka.

Konec avgusta je na Tratah v Gornji Radgoni začel rasti nov blok, v katerem bo 30 stanovanj. Gre za neposredno bližino Doma starejših, blok pa gradi Gradbeništvo Knuplež, ki je v partnerstvu, v tako imenovanem projektnem podjetju, z Marjanom Bračkom - s katerim so vsak do polovice lastniki podjetja Trate - dokončalo sosednja dva bloka. Gre za dva stanovanjska bloka, ki ju je pred slabimi desetimi leti začelo graditi podjetje GP Stavbar Maribor, ki je šlo v stečaj in bloka sta, dokler ni stavb in zemljišč leta 2016 kupil podjetje Trate nepremičnine d.o.o., samevala. Leta 2018 ju je omenjeno podjetje dokončalo in zelo hitro prodalo vsa stanovanja – v enem jih je 30, v drugem 41 – in že ob predaji vseh stanovanj, ker je bilo veliko povpraševanje, obljubila, da bosta prav tam gradila še en blok. Zdaj, ko tretji nastaja, že načrtujejo gradnjo četrtega, ki bo stal nasproti doma.

Trarte, nov blok
Vida Toš
Na Tratah raste blok, v katerem bo trideset novih stanovanj; stavba, pravi Vesna Knuplež, bo skoraj ničenergijski objekt.

Vesna Knuplež, z možem sta lastnika podjetja Knuplež s.o.o. in izvajalca del na bloku 3, pravi, da zdaj raste malo manjši blok: »Sicer je bil po prostorskem aktu predviden večji, a kupcem stanovanjskega bloga na Tratah 35 smo obljubili, da novega ne bomo postavljali pred njihovim. Zato bo zdaj v novem sedem, osem stanovanj manj, tako da jih bo skupno trideset, a – pomembno je, da ostali, že 'stari' stanovalci ostanejo zadovoljni.« Blok, ki zdaj nastaja, bo imel dvosobna, dvo in pol, trosobna, pa tudi štirisobna stanovanja, bo pa skoraj nič energijski objekt, pravi Knupleževa: »Izpolnjevali bomo tudi zahteve Eko sklada, to se pravi, da bo imel blok toplotno črpalko, centralno prezračevalno napravo, ustrezne fasade, zrakotesnost … Je kar zahtevna gradnja in za nas kot izvajalce kar velik izziv.«

3PS
Gradbeništvo Knuplež
Vizualizacija notranjosti stanovanja na Tratah.

V novem bloku na Tratah je cena za kvadratni meter stanovanja od 1370 evrov, gre za neto ceno; trenutno je za stanovanja pet podpisanih pogodb in plačane are, pet pa jih je rezerviranih in pogodbe za nakup pripravljajo.

Radenci, nov blok
Vida Toš
V neposredni bližini Doma starejših (levo) nastaja nov blok.

Isto projektno podjetje je kupilo v letu 2018 zemljišče in začelo graditi še v Lenartu in 2019 v Radencih, prav tako v bližini Doma starejših: »V Radencih smo začeli graditi aprila letos, gradnjo pa zaključujemo konec septembra 2020. Gre za samooskrbna stanovanja – kar se tiče elektrike – saj bodo opremljena z IR paneli za ogrevanje. Sicer objekt ne bo nič energijski, bo pa zelo nizko energijski.« Tudi tukaj bo trideset stanovanj, a z manjšo kvadraturo kot v Gornji Radgoni.

Več pa v tiskani izdaji Vestnika.

Trate_BLOK_render_nadstreski01 brez avta
Gradbeništvo Knuplež
Vizualizacija zunanjosti soseske na Tratah.

trate gornja-radgona radenci gredbeništvo-knuplež marjan-bračko