vestnik

(FOTO) V Gornji Radgoni zaznamovali dan poezije

Vestnik.si, 23. 3. 2023
Arhiv Knjižnice Gornja Radgona
Dan poezije v Gornji Radgoni
Aktualno

Ta teden smo zaznamovali svetovni dan poezije. Unesco ga je razglasil z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije po vsem svetu in kdo drug če ne knjižnice so tiste, ki stremijo k spodbujanju branja raznolike literature. Prav zato so se po besedah direktorice Javnega zavoda (JZ) Knjižnice Gornja Radgona Andreje Vučak Hribar tudi v tej ustanovi odločili obeležiti ta poetični dan.

Z odprtim mikrofonom je tako Knjižnica Gornja Radgona obudila pred več kot desetimi leti izveden dogodek v Gornji Radgoni. Povabili so vse ljubitelje poezije in lepe slovenske besede, da preberejo njim ljubo pesem in se tako pridružiju branju poezije, ki je potekalo po vsem svetu.

dan-poezije, gornja-radgona, knjižnica-gornja-radgona
Arhiv Knjižnice Gornja Radgona
Dan poezije v Gornji Radgoni

Zaradi ohranjanja lokalne kulturne dediščine in z željo spodbujanja domoznanstva so v prvi vrsti k sodelovanju povabili umetnike iz domačih krajev, sicer pa je bil odprti mikrofon namenjen branju poezije vsem ne glede na status ali starost.
"Veseli nas, da  so se javnemu povabilu odzvali številni lokalni pesniki, med njimi Marija Šedivy, Manica Gorenjak, Amalija Tropenauer, Dani Rajh, Dominique Reščič, Sara Kager, Nika Škof, Petra Bauman," je povedala Vučak Hribarjeva. Nekateri so prebirali pesmi sami, drugi so dovolili branje le-teh. K sodelovanju so pristopili tudi dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki so brali poezijo Sare Kager. Dogodka se je udeležila tudi županja Občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš, ki je obiskovalcem namenila nekaj besed o pomenu ohranjanja slovenske besede.
Dan so popestrili še z akcijo Knjiga za ceno enega nasmeha in tako vsem mimoidočim ponudili možnost, da si brezplačno odnesejo kakšno knjigo. "V naši knjižnici slavimo poezijo, saj so sporočila pesmi brezčasna, branje poezije pa v človeku sproži samorefleksijo in čas za umiritev v tem hitrem tempu življenja. Veselimo se že naslednjega 21. marca in si želimo, da v dogodek vključimo še osnovne šole, vrtec in še več lokalnih umetnikov," je še povedala Andreja Vučak Hribar.
dan-poezije gornja-radgona knjižnica-gornja-radgona