vestnik

V izboru za Zlati kamen tudi pomurska občina

Vestnik.si, 26. 1. 2022
Nataša Juhnov
Občina Dobrovnik je uvrščena v ožji izbor za nagrado Zlati kamen.
Aktualno

Občina Dobrovnik je uvrščena v ožji izbor za nagrado Zlati kamen.

Zlati kamen je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave, projekt pa vodita podjetji SBR in Planet GV. Iz vzhodne Slovenije so se v ožji izbor poleg Občine Dobrovnik uvrstili še občini Lovrenc na Pohorju in Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, iz zahodne Slovenije občine Ajdovščina, Bled in Bovec, iz osrednje in jugovzhodne Slovenije z Notranjsko občine Loški Potok, Medvode in Vodice, iz regije od Koroške do Posavja pa občine Dravograd, Laško in Solčava. 

Strokovni svet bo med temi občinami izbral štiri regionalne zmagovalke, na koncu pa še razvojno najprodornejšo občino. "Rdeča nit letošnjega izbora je prilagojena volilnemu letu. Strokovni svet se bo torej posebej osredotočal na razvojne premike v času zadnjega mandata s posebnim poudarkom na trajnostnem razvoju, prilagajanju občin glede na klimatske spremembe ter vključevanju prebivalcev v odločanje," pojasnjujejo organizatorji in dodajajo, da bo svet primerjal tudi dosežke občine s predvolilnimi obljubami. 

V letošnjem izboru bodo uporabili dva nova prijema, in sicer analizo preboja, ki primerja stanje pred začetkom mandata s tistim v zadnjem obdobju mandata, ter posebno analizo transparentnosti in vključevanja občanov v odločanje. 

Nagrado Zlati kamen bodo najprodornejši občini podelili 15. marca v Ljubljani. 

zlati-kamen najprodornejše-občine občina-dobrovnik