vestnik

V prvem tednu za STA zbrali 189 tisoč evrov

STA, Vestnik, 11. 5. 2021
STA
Spor se vleče že več mesecev.
Aktualno

Uvod kampanje Za obSTAnek, v kateri Društvo novinarjev Slovenije s prijatelji STA zbira sredstva za pomoč Slovenski tiskovni agenciji (STA), je po navedbah društva izjemen. V tednu dni od uradnega začetka kampanje jim je uspelo zbrati 189.000 evrov, kar je enako enomesečnemu nadomestilu države za javno službo STA, so zapisali v društvu.

Donatorji, ki so se odzvali prošnji društva za pomoč, so zagotovili, da bo skoraj sto sodelavcev STA za opravljeno delo dobilo plačilo, kar želi vladni urad za komuniciranje preprečiti z nezakonitim finančnim izsiljevanjem, so navedli v društvu. Akcija je po njihovih besedah povezala državljanke in državljane, različne družbenoodgovorne organizacije in podjetja, ki se zavedajo pomena javnega servisa, kot ga zagotavlja STA, in ki ne pristajajo na novinarstvo po nareku oblasti. Žal po besedah društva kaže, da kljub domačim in tujim pojasnilom odločevalci še niso razumeli svojih zakonskih obveznosti, ko gre za financiranje STA, zato društvo zbira pomoč še naprej. Želijo si zbrati nadomestilo za enoletni znesek za opravljanje javne službe STA, saj bi ji s tem zagotovili stabilnost delovanja v tem letu ne glede na nezakonito ravnanje oblasti.

Resized_20210503_115205_2 (1)
TM
Petra Lesjak Tušek, predsednica DNS, in Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev Slovenije.

Verjamejo, da bo s skupnimi močmi mogoče agenciji pomagati, da prebrodi čas do trenutka, ko bo svojo pravico dosegla na sodišču ali našla kakšno drugo rešitev. "Vsi mi, prijatelji STA, se zavedamo nevzdržnega položaja, v katerem smo se znašli zagovorniki javnega interesa in javnih služb, saj za opravljanje javne službe namesto države vnovič plačujemo posamezniki in pravne osebe, v tem primeru celo iz žepa, a druge poti ni, če jih želimo ohraniti," so pojasnili v društvu. Po njihovih besedah je obveznost oblasti, da javne službe ohranja in krepi. Oblasti, ki tej obveznosti nasprotujejo, so protidružbene, so poudarili. Glede na to bodo še naprej opozarjali na nezakonito stanje. Vladni urad za komuniciranje in vlado pa vnovič pozivajo, naj izpolni svoje zakonske obveznosti, saj jih kampanja ne odvezuje od njih. Kampanjo, v kateri želijo podpreti sodelavce STA, verodostojno obveščanje, kakovostno medijsko krajino, svobodo in demokracijo, bodo nadaljevali. Sredstva je mogoče prispevati s ključnima besedama STA1 in STA5 na 1919, na TRR društva na Vošnjakovi ulici 8 v Ljubljani SI56 6100 0002 5727 075, namen: Donacija za obSTAnek, koda namena: CHAR, referenca SI99, in preko kreditnih oziroma plačilnih kartic. Več informacij je na spletni strani zaobstanek.si, prav tako pa je sredstva mogoče prispevati tudi v mobilni denarnici mBills v zavihku donacije.

VJ
V.J.
Društvo novinarjev Slovenije je ob svetovnem dnevu svobode medijev, tretjega maja, uradno naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek, v kateri zbirajo sredstva za STA.

Na STA pa so po objavi na Facebooku, v kateri je moški iz Tržiča pozval k zbiranju zamaškov za agencijo, v zadnjih dneh prejeli več kuvert z zamaški in žaljivimi sporočili. Grožnje preverja tudi policija. STA bo prejete zamaške skupaj z drugimi, ki jih redno zbira na svojem sedežu, predala Rdečemu križu Slovenije, kjer ravno zdaj poteka akcija zbiranja zamaškov za dečka Luka s cerebralno paralizo. Zamaški mu bodo pomagali do drage terapije, ki mu bo olajšala pot do samostojnosti. Društvo novinarjev Slovenije je začetek kampanje Za obSTAnek uradno naznanilo 3. maja, na svetovni dan svobode medijev. Po takratnih besedah predsednice društva Petre Lesjak Tušek ne gre samo za STA. "Gre za vse nas, za naše javnosti, za pravico do obveščenosti, za vprašanje, v kakšni družbi želimo živeti," je dejala.

društvo sta kampanja financiranje
Kaj zdaj berejo drugi