vestnik

V kanalizaciji našli tudi davčno blagajno

T. M., 21. 5. 2020
Nataša Juhnov
Javno podjetje Komunala že kupuje posebno vozilo za čiščenje kanalizacije.
Aktualno

Študija stanja soboškega sistema predlaga številne ukrepe, med drugim pogostejše čiščenje.

Neustrezen kanalizacijski sistem je že dlje časa ena najbolj perečih težav v soboški občini, ki se izraža predvsem v poplavljanju ulic ob močnejšem deževju. Mestna občina je zato naročila analizo stanja občinskega kanalizacijskega sistema, pripravili so jo v celjski družbi Ekologika. Kanalizacijski sistem mestne občine je sestavljen iz 150 kilometrov kanalov, pri tem imata Murska Sobota in Černelavci mešani kanalizacijski sistem, zato so tam poplavljanja še posebej pogosta. Preostala naselja v občini imajo ločeni sistem odvajanja padavinske in komunalne odpadne vode. V študiji so med drugim ugotovili, da imajo glavni zbiralniki zaradi terenskih danosti minimalni padec, zato so podvrženi zastajanju materiala na dnu cevovodov. Čiščenje in vzdrževanje glavnih zbiralnikov pa se izvajata preredko.

Tomaž Oberžan in Vanja Ramšak, ki sta pripravila analizo, občini predlagata več sklopov ukrepov. Najvišje na lestvici prednostnih ukrepov je gradnja razbremenilnega objekta s črpališčem na severnem zbiralniku v Černelavcih, vsi predvideni ukrepi po različnih prioritetnih sklopih pa so ocenjeni na skupno štiri milijone evrov.

Med negradbenimi ukrepi je predvideno primerno čiščenje in vzdrževanje kanalizacijskih odsekov, peskolovov in požiralnikov, prav tako je treba zamenjati pokrove kanalizacijskih jaškov, zdajšnji so namreč brez odprtin, kar je po mnenju Ramšakove slabo, saj mora biti sistem prezračevan. Kot še pravi, bi morali pri postavljanju projektnih pogojev za gradnjo, tudi posameznih stanovanjskih stavb, navesti tudi pogoj, da je treba padavinsko vodo primarno zadrževati oziroma ponikati in po možnosti uporabiti za sekundarni namen kot sanitarno vodo, zato da bi čim več padavinske vode izločili iz sistema.

komunala, murska sobota
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Pri gradbenih ukrepih bo treba nekatera prečrpališča rekonstruirati in zamenjati strojno opremo. Na mestih, kjer so nevodotesni kanali, je te treba tudi posneti s kamero. Prav tako je treba evidentirati padavinske odtoke. »Na območjih, kjer padavinska voda ne sme biti priključena na sistem, je treba to evidentirati in te priključke ukiniti. Če je sistem ločen, padavinske vode v njej ne sme biti,« še pove Ramšakova, ki poudarja, da je bila zadnja investicija v sistem izvedena pred 20 leti, ko je bil zgrajen južni zbiralnik.

Župan Aleksander Jevšek poudarja, da gre za projekt, ki je v občini nujen, in hkrati za projekt, ki ga bodo izvajali daljše časovno obdobje. Javno podjetje Komunala je po njegovih besedah že v fazi nabave vozila za čiščenje kanalizacije. »Seveda pa se ne bomo mogli izogniti takšnim najdbam, kot je bila davčna blagajna v enem od kanalizacijskih vodov. Ne vem, komu pride na misel kaj takšnega vreči v kanalizacijo,« pravi Jevšek, ki dodaja, da je študija dobra osnova za načrtovanje različnih faz obnove kanalizacije po prioritetah, da bo lahko mesto dobilo za naslednja desetletja kanalizacijski sistem, ki bo omogočal nadaljnji razvoj Murske Sobote.

murska-sobota černelavci komunala