vestnik

V karanteni trenutno 604 Slovenci, Kacin vnovič poziva k razmisleku o nujnosti potovanja na Hrvaško

Vestnik, 7. 7. 2020
Daniel Novaković / STA
Kacin je vse, ki nameravajo potovati na Hrvaško, pozval naj o tem razmislijo.
Aktualno

Pristojni so danes predstavili epidemiološko sliko v Sloveniji in svetu. V Sloveniji 14-dnevna kumulativna incidenca na sto tisoč prebivalcev skoraj 10.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel je danes na tiskovni konferenci predstavil epidemiološko sliko v Sloveniji in v svetu. Pravi, da se dnevno pojavi okrog 200 tisoč novih okužb, v zgolj šestih dneh pa smo prišli z 10 na 11 milijonov okuženih. 14-dnevna kumulativna incidenca na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je trenutno 9,85, na Hrvaškem je 20, v Severni Makedoniji pa 100. Fafangel tako opozarja, da je epidemiološka slika na Balkanu resna. Vladni govorec Jelko Kacin je že napovedal, da vlada načrtuje močno povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje na koronavirus. Od jeseni naprej bodo tako lahko testirali preveč kot 1500 testiranj kot velja sedaj. 

"Trend je v porastu, zelo pomembne bodo številke v naslednjih dneh. Če jih bomo uspeli držati na isti ravni, torej med 15 in 20, pomeni, da smo uspešni," tako Fafangel. V Sloveniji je bilo v obdobju med 19. junijem in 5. julijem potrjenih 132 primerov okužbe, od tega jih je bilo 25 vnešenih (8 iz Hrvaške, 7 iz BiH, 4 iz Srbije, 2 s Kosova, 1 iz Kazahstana, 3 iz Črne Gore), 12 primerov je bilo povezanih z vnesenimi okužbami, 27 primerov pa je bilo povezanih z lokalnim virom okužbe. Fafangel je še povedal, da je bilo od 23. junija do danes podanih 673 predlogov za karanteno. Trenutno so v karanteni 604 osebe. 

Mario Fafangel
STA
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Aleš Rozman je dodal, da trenutno obolevajo mlajše generacije, tiste, ki so bolj aktivne, več potujejo in nimajo dejavnikov tveganja za hujši potek bolezni. Opozarja na to, da se to lahko čez noč spremeni in bo virus zašel tudi med starejše, tiste, ki se zdravijo zaradi karcinoma in so imunsko kompromitirani na kakršenkoli način in pa tudi v domove za starejše in v bolnišnice. "Takrat se bodo povišale hospitalizacije in tudi smrti. To lepo vidimo na Zahodnem Balkanu, od koder se je zadnji val razširil tudi k nam," tako Rožman. 

vodice, hrvaška
Bobo
Fotografija je simbolična.

Kacin je še vse, ki nameravajo potovati na Hrvaško, pozval naj o tem razmislijo. Če pa se potovanju ne morete izogniti, se tam izogibajte krajem, s povečanim številom ljudi, množičnim zbiranjem, zaprtim lokalom in zlasti nočnim klubom, pravi Kacin. "Še vedno ne izvaja nekaterih ukrepov, o katerih smo se že dogovarjali, kar smo pričakovali, kar je obljubila. Še vedno so odprti nekateri nočni klubi, žuri se dogajajo še naprej, in to je seveda potencialno nevarno žarišče," je komentiral dogajanje pri južnih sosedih.

koronavirus slovenija situacija