vestnik

V Kranju razstava treh prekmurskih umetnikov

Vestnik, STA, 3. 12. 2021
Galerija antikvitete Novak
Na razstavi bodo dela Aleksandra Červeka, Ferija Lainščka in Milana Vincetiča.
Aktualno

V Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj bo od danes na ogled razstava Čas pozabe. Na njej se predstavljajo trije prekmurski umetniki, in sicer letošnji nagrajenec Prešernovega sklada, slikar Aleksander Červek ter dva pesnika in pisatelja, letošnji Prešernov nagrajenec Feri Lainšček ter nagrajenec Prešernovega sklada iz leta 2004 Milan Vincetič.

Kot so sporočili iz galerije, v letošnjem decembru, ki je v galeriji namenjen aktualnim Prešernovim nagrajencem, na pregledni razstavi predstavljajo zbirke izbranih pesmi Ferija Lainščka in Milana Vincetiča ter izbrana likovna dela slikarja Aleksandra Červeka. Kot je k razstavi zapisal vodja galerije Marko Arnež, Červeka, Lainščka in Vincetiča združujejo Prešernove nagrade. Pomembnejše pa so notranje vezi, ki imajo skupni svet, ki nam ga predstavljajo v verzih, prozi in likovnih podobah. Z občutljivim jezikom poezije in slikarstva kažejo svojo vedrino, pa tudi samost, ki prehaja iz zunanjega v notranji svet, od tam pa v pesem in na platno.



"To, kar vemo o Goričkem, o življenju onkraj Mure, prepoznavamo v podobah, ki stopijo pred nas iz Ferijeve in Milanove poezije ter iz Aleksandrovih slik. To, kar vemo, se izrisuje v podobah pesmi in sliki in le če bomo dovolj vztrajni, če se ne bomo zadovoljili samo s hitrim preletom čez črke, črte in barve, ampak bomo motrili v drži kot kakšni srednjeveški mistiki, se nam bo košček po košček razkrivalo to, kar že vemo, pa še ne vidimo. Genius loci, prekmurske ravnice in Goričko," je pojasnil Arnež.

Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj, razstava
Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj
Razstava bo odprta od 3. decembra do 22. januarja.

Besedna zveza čas pozabe, ki je iz Vincetičeve pesmi Začetna, poudarja mističnost prekmurskega duha, ki ga zasledimo pri vseh treh, še posebej v Červekovih črnih slikah ter v Lainščkovih in Vincetičevih ljubezenskih pesmih. Z vstopanjem v njihove umetnine njihov svet postaja tudi naš svet. Čas pozabe ne napotuje samo v najgloblje kotičke njihovega občutenja ljubezni in s tem tudi našega, temveč stopamo tudi nazaj v preteklost, v svet, ki je skoraj pozabljen, navaja Arnež.

Pri razstavi, ki bo na ogled do 15. januarja, sta sodelovala tudi literarni zgodovinar Franci Just in kustosinja Galerije Murska Sobota Irma Brodnjak Firbas. Razstavljena likovna dela Aleksandra Červeka pa so iz Galerije Antikvitete Novak.

razstava slikarstvo literatura kranj prekmurje
Kaj zdaj berejo drugi