vestnik

V Krogu namenu predali učilnico na prostem in doživljajsko igrišče

Damjana Nemeš, 29. 2. 2020
Aleš Cipot
Osnova doživljajskega igrišča ob brodu v Krogu je Mura.
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota je pripravila zaključno delavnico s predstavitvijo glavnih rezultatov in dosežkov projekta GO IN NATURE, katerega vodilni partner je bila.

Projekt GO IN NATURE, ki so ga v okviru programa sodelovanja Interreg Slovenija - Madžarska 2014-2020, izvajali slovenski in madžarski partnerji, je dal več glavnih rezultatov v našem okolju, med drugim razvite programe za doživljanje narave in naravnega okolja, pet urejenih lokacij - ena od teh je v Krogu ob reki Muri, tam sta tudi učilnica na prostem in učna pot, označena z informacijskimi tablami -, ključni pa so seveda programi, ki so namenjeni predvsem družinam, mladim, učencem, dijakom. Projekt namreč ponuja vsem obiskovalcem enkratno možnost doživetja narave in naravne dediščine na inovativen in trajnostno usmerjen način, ki je hkrati tudi prijazen za doživljanje sveta ob Muri. V projektu, ki velja za največji tovrsten čezmejni Interreg projekt v tem prostoru, je Mestna občina Murska Sobota (MOMS) pridobila izdelano zasnovo območja ob Muri na območju občine, programe za doživetje narave ob Muri, vstopno točko s paviljonom ob nogometnem igrišču v Krogu, učno pot, učilnico na prostem ter doživljajsko točko in otroško igrišče ob brodu v Krogu. 

učilnica-na-prostem
Aleš Cipot
Ključni element učilnice na prostem je paviljon.

učilnica-na-prostem
Aleš Cipot
Zbrane je pozdravil župan MOMS dr. Aleksander Jevšek.

Kot je pojasnil župan MOMS dr. Aleksander Jevšek ob otvoritvi učilnice na prostem, je projekt pomemben predvsem zato, ker so z njim uspeli začeti z oživljanjem kroškega broda in območja ob reki Muri. "Mislim, da je v kombinaciji z RIS Dvorcem Rakičan in Expanom vzpostavljena zelena žila za obiskovalce našega prostora, za dijake in učence, ki se želijo seznaniti z biosfero ob reki Muri in za vse turiste, ki vedno pogosteje prihajajo v našo regijo," je še pojasnil Jevšek. 

učilnica-na-prostem
Aleš Cipot
Trak ob slovesni otvoritvi učilnice na prostem so prerezali arhitekt Aleksander Ostan, predsednica Krajevne skupnosti Krog Erika Vogrinčič Barbarič in župan MOMS dr. Aleksander Jevšek.

učilnica-na-prostem
Aleš Cipot
Otvoritev učilnice na prostem

Pri izvedbi otroškega igrišča in učilnice na prostem je imel ključno vlogo atelje Ostan Pavlin. Kot je pojasnil arhitekt Aleksander Ostan, so skupaj s partnerji projekta prostor ob Muri najprej preučili v celostnem trajnostnem pristopu, nato so skušali ugotoviti, kam umestiti vse elemente, tako pa so zasnovali tudi celotno ureditev prostora. "Učilnica na prostem in doživljajsko igrišče sta komplementarna elementa, oba se dotikata reke Mure, Mokoša, prekmurske ravnice, na katero smo paviljon ob vstopni točki oziroma učilnici na prostem tudi orientirali - na eni strani torej na rokave Mure, na drugi strani na ta horizont, ki je tu tako zelo prisoten in determinira ta prostor," je pojasnil Ostan in dodal, da so vse postavili in izgradili iz lokalnih materialov in z lokalnimi izvajalci, to je s Komunalo Murska Sobota. 

učilnica-na-prostem
Aleš Cipot
Arhitekt Aleksander Ostan je predstavil idejno zasnovo ureditve območja ob Muri.

Pri zasnovi doživljajskega oziroma otroškega igrišča pa je sodelovala krajinska arhitekta Jana Kozamernik. Kot je pojasnila, ima igrišče posebno noto, Muro kot osnovno celico, ki vodi skozi ta naš prostor, tudi zato se igrišče navezuje na to vsebino. "Elementi so prilagojeni tematsko, imamo gozdno igrišče z elementi murski čolnov, vključujemo poplete, za to območje ob Muri značilno dejavnost, pa tudi hišice za sprostitve in kurišče ob piknik prostorih. S temi elementi smo poskusili ta prostor urediti in ločiti od prometa, hkrati pa ga povezati z Muro," je še pojasnila. 

učilnica-na-prostem
Aleš Cipot
Osnova doživljajskega igrišča ob brodu v Krogu je Mura.

učilnica-na-prostem
Aleš Cipot
Pri ureditvi doživljajskega igrišča ob brodu je imela ključno vlogo krajinska arhitektka Jana Kozamernik (levo).

Vrednost celotnega projekta je znašala nekaj več kot 930 tisoč evrov, celotna vrednost dela projekta, ki ga je izvajala MOMS, pa znaša nekaj več kot 450 tisoč evrov.

go-in-nature zaključna-delavnica učilnica-na-prostem