vestnik

V biografskem leksikonu tudi več kot dvesto Pomurcev. Kateri so najbolj iskani?

Ines Baler, 25. 8. 2020
Vestnik
Iščete lahko po devetih regijskih biografskih leksikonih, pa tudi po osebnostih iz zamejstva in sveta.
Aktualno

Pri vrhu iskanosti igralca in pisatelja – Koga še uvrstiti v biografski leksikon, lahko predlagate tudi vi

Na svetovnem spletu so lahko uporabniki od nedavnega zasledili spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu, del katerega je tudi regijski leksikon o pomurskih osebnostih. »Ideja o vzpostavitvi portala se je porajala pred nekaj leti, vsaka nova ideja pa potrebuje tudi določen čas za zagon z vsemi uskladitvami in koraki za vzpostavitev,« pravi Klaudija Sedar iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (PiŠK), ki z uredništvom upravlja portal Pomurci.si. Obrazi slovenskih pokrajin so dostopni od junija 2020, sogovornica pa ocenjuje, da je ta novost pomembna in koristna pridobitev. »Portal pripomore k poznavanju tako nacionalne kot lokalne skupnosti in dosežkov njenih posameznikov. Je promocija za posamezno pokrajino, občino ali kraj in tudi promocija domoznanske dejavnosti v obliki digitalne zbirke,« izpostavi. Obenem dodaja, da je od leta 2013 sicer delovala točka Znani Slovenci, ki je združevala nekatere regionalne leksikone, da pa bi bili ti združeni na enem mestu, a hkrati v tej celoti tudi ločeni, je nastala pobuda za skupni portal. V Obraze slovenskih pokrajin so tako vključeni regionalni leksikoni slovenskih splošnih knjižnic, in sicer Pomurci.si, Štajerci.si, Spodnjepodravci.si, Koroški biografski leksikon, Celjskozasavski.si, Dolenjski biografski leksikon, Gorenjci.si in Primorci.si, posebna rubrika pa so Slovenci v zamejstvu in po svetu.

f5efebfa0773ee93eb1de2261b31d049
Nataša Juhnov
Obrazi slovenskih pokrajin so dostopni od junija 2020, Klaudija Sedar pa ocenjuje, da je ta novost pomembna in koristna pridobitev.

Biografski leksikon znanih Pomurk in Pomurcev obstaja od leta 2012, upravlja ga PiŠK in ustvarja v sodelovanju z drugimi knjižnicami na pomurskem območju. »Treba je dodati, da smo vnašali tudi Slovence iz zamejstva (Porabja) in izseljenstva, ki so kakor koli bili ali so povezani s Pomurjem. Ti so sedaj na portalu Obrazi slovenskih pokrajin uvrščeni v posebno rubriko Slovenci v zamejstvu in po svetu,« tako Sedarjeva. Na portalu je trenutno nekaj več kot 200 znanih Pomurk in Pomurcev, osebnosti pa se stalno dopolnjujejo. Po kakšnem ključu so osebnosti vključene v spletni leksikon? Vanj se dodajajo tisti, ki so bili ali so rojeni v Pomurju, so tukaj živeli ali še živijo, so se tu šolali, predvsem pa so z delom na katerem koli področju pomembneje zaznamovali razvoj pokrajine skozi zgodovino ali pa ji dajejo pečat v sedanjosti. Na seznamu lahko tako najdete pisatelje, pesnike, literarne in umetnostne zgodovinarje ter kritike, profesorje, novinarje, slikarje, glasbenike, arhitekte, duhovnike, znanstvenike, raziskovalce, gospodarstvenike, politike, športnike in druge.

Več ogledov ob obletnicah ali smrti


Osebnosti, ki bi se po vaši oceni lahko uvrstile v spletni biografski leksikon, lahko predlagate tudi sami. Tako na strani Pomurci.si kot na strani Obrazi slovenskih pokrajin je namreč dostopen obrazec, preko katerega lahko oddate predlog, pripravite biografijo in jo posredujete knjižnici. Posamezna knjižnica nato te vnose pregleda in jih uredi v skladu z uredniško politiko. Sedarjeva je povedala, da so nekaj predlogov za vnos osebnosti iz Pomurja že dobili, potem pa so jih sami ali s pomočjo predlagatelja pripravili in objavili. Podatke o posameznikih zbirajo s pomočjo dostopnih virov v knjigah, zbornikih, člankov v periodičnih publikacijah, ki so del domoznanske zbirke, pa tudi z elektronskimi in drugimi viri. »Na osebnosti, ki dajejo pomemben prispevek k razvoju in prepoznavnosti Pomurja v sedanjosti, pa najpogosteje naslovimo prošnjo, da sami pripravijo biografijo oziroma jo pripravimo skupaj in po potrditvi avtorja tudi objavimo.«

bb77d39947faf8ed71150673a433021e
Aleš Cipot
Gorazd Žilavec, na fotografiji z ženo Mašo, je med prvimi petimi, ki so doslej pritegnili največ pozornosti med pomurskimi znanimi obrazi.

Uporabniki spletnega biografskega leksikona iščejo različne osebnosti, odvisno tudi od področja njihovega zanimanja. Sogovornica pojasnjuje, da je več ogledov ob kakšnih pomembnih dosežkih ali ob smrti kakšne od znanih osebnosti. »Med prvimi petimi, ki so doslej pritegnili največ pozornosti oziroma so bile njihove biografije najpogosteje v interesu zanimanja, se beležijo Gorazd Žilavec, Ernest Ružič, Dario Varga, Karolina Kolmanič in Marika Kardinar,« našteje.

leksikon pomurci