vestnik

V Lendavi bo Center Zrinjski

Jože Gabor, 8. 6. 2020
Jože Gabor
Đanino Kutnjak v novih prostorih pomurskega hrvaškega kulturnega društva v Lendavi.
Aktualno

Na obnovljenem meščanskem dvorišču bodo organizirali kulturne in turistične prireditve.

Hrvaško kulturno društvo (HKD) Pomurje letos praznuje 15 let delovanja, obletnico pa bodo obeležili tudi z odprtjem razširjenih prostorov društva in obnovljenega dvorišča zgradbe na Glavni ulici, v kateri imajo prostore. Razširjene prostore v starem mestnem jedru so poimenovali Center Zrinjski. S tem v Lendavi nadaljujejo z obnovo starih zgradb, ki so iz 18. in 19. stoletja, in dvorišč ob teh zgradbah. V soseščini Centra Zrinjski je Center Banffy, s katerim upravlja Zavod za kulturo madžarske narodnosti, v njegovih prostorih in na dvorišču pa prav tako potekajo kulturni dogodki.


Prostore HKD Pomurje, ki so v stavbi iz 18. stoletja, so razširili za 75 kvadratnih metrov z najemom sosednjih prostorov, je povedal predsednik HKD-ja Đanino Kutnjak. »Prostori, ki smo jih imeli doslej, so bili prav tako na tolikšni površini in so bili premajhni za naše dejavnosti. V obnovljenem delu je tako prostor za druženje in kulturne prireditve, ob njem pa so še kuhinja in sanitarije. Društvo ima prostore v najemu, njihov lastnik je Občina Lendava, obnovo in opremo pa smo financirali hrvaška država, medžimurska županija in naše društvo.« Meščansko dvorišče, ki ga sedaj obnavlja in obnovo financira Občina Lendava, je bilo v precej slabem stanju. Poleg obnove bodo zgradili tudi oder za nastopajoče, saj tam načrtujejo kulturne in turistične prireditve, postavili pa bodo tudi kip Nikolaja Zrinjskega, ki je pomembno ime iz zgodovine, saj se je boril proti Turkom skupaj z lendavsko rodbino Banffy. »Na dvorišču je star vodnjak, ki so ga uporabljali meščani, ko še ni bilo vodovoda, in ga bomo prav tako obnovili. Vrednost celotne naložbe obnove prostorov in dvorišča je okrog 80 tisoč evrov, od tega 40 tisoč evrov za obnovo prostorov in kip Zrinjskega, 40 tisoč evrov pa za dvorišče. Odprtje obnovljenih prostorov in dvorišča načrtujemo konec julija,« je povedal.


Društvo je dobilo prostor za svoje delovanje v Lendavi pred desetimi leti, poimenovali so ga Hrvaški dom, tega pa tudi uporabljajo kot pisarno Zveze hrvaških društev v Sloveniji.

»V Hrvaškem kulturnem društvu Pomurje uspešno uresničujemo cilje, ki smo si jih zadali ob ustanovitvi. To je, da bi ohranjali hrvaško kulturo, tradicijo in jezik ter povezovali Hrvate in ljubitelje hrvaške kulture iz Pomurja. Obenem pa si prizadevamo, da bi s svojimi aktivnostmi bili most med Slovenijo in Hrvaško ter med Pomurjem in Medžimurjem,« je še dodal Kutnjak.

lendava hrvaška