vestnik

V Lendavi izdali in predstavili literarni zbornik Poletje

Jože Gabor, 25. 11. 2022
Jože Gabor
Predstavitev literarnega zbornika Poletje.
Aktualno

V Knjižnici Lendava so predstavili literarni zbornik Poletje, katerega je izdala lendavska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Na predstavitvi so svoje pesmi in odlomke iz proznih del recitirali avtorji sami ali pa jih je prebral pisatelj, pesnik in urednik Robert Titan Felix, ki je zbirko uredil. Med pogovorom o knjigi in recitiranjem objavljenih del sta nastopila glasbenika: violinist Peter Koša in pianist Emil Pal. Obiskovalce dogodka je nagovorili direktorica Knjižnice - Kulturnega centra Lendava Judit Zagorec Csuka, katere je poudarila pomen literarne ustvarjalnosti v lokalnem okolju.

lendava, zbornik-poletje
Jože Gabor
Predstavitev literarnega zbornika Poletje.

Med literarnimi deli, ki so prispela na natečaj, ki so ga razpisali septembra, so za objavo izbrali 34 pesmi in deset proznih del, je povedala vodja lendavske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Rozina Nemec. Na natečaj se je odzvalo 44 avtorjev iz različnih območij Slovenije od Lendave do Ljubljane, Maribora, Velenja, Jesenic in od drugod. Iz pokrajine ob Muri v zborniku sodelujejo Lidija Alt iz Lendave, Janja Magdič iz Velike Polana, Irena Šrajner in Murske Sobote in Štefan Titan iz Tišine. Med desetimi proznimi deli pa je tudi Nevihta Olge Paušič iz Lendave. Knjigo je likovno opremila Doroteja Nemec: »Avtorji nas v svojih delih popeljejo v poletna doživetje, občutke, domišljijo in svoja videnja. Ob besedi poletje se nam hitro utrne kaka podoba iz spomina ali nas prešine kakšna zanimiva misel o času, ki je poln dogodivščin, oddiha, uživanja ob pogledu na morje ob sončnem zahodu…« je povedala Rozina Nemec. Lani so izdali zbornik z naslovom Svetloba v decembru, ko so avtorji pisali o zimskih doživetjih in občutkih.
Urednik zbirke Robert Titan Felix je dodal, da so se literarni ustvarjalci, ki so poslali svoja dela na natečaj, postavili bolj v ospredje osebno doživljanje poletja in osebne spomine, manj pa se prepuščali kritičnemu vrednotenju: »Pesniška besedila so večinoma intimno-doživljajske narave, refleksivnih in družbeno-kritičnih je bilo presenetljivo zgolj za peščico. Med proznimi deli so črtice, pa tudi nekoliko daljša besedila, že novele, v tematiki pa je večinoma osredotočenost na mladostne spomine in zlasti morsko okolje. Poletje se je tudi v tem zborniku pokazalo kot najbolj navdihujoči čas, v katerem lahko z vso težo uvida v svojo celotno življenjsko zgodbo ovržemo minulo in polno zadihamo v novi čas.«

lendava, zbornik-poletje
Jože Gabor
Predstavitev literarnega zbornika Poletje.

zbornik poletje lendava