vestnik

Na Bogračfestu kuhalo 63 ekip

Jože Gabor, 27. 8. 2022
Jože Gabor
Bogračfest v Lendavi.
Aktualno

V starem mestnem jedru Lendave je v sklopu prireditev pod skupnim imenom Festival Vinarium potekala tradicionalna prireditev Bogračfest s tekmovanjem v kuhanju bograča.

Ob 17. uri so ekipe končale s kuhanjem in vzorce tradicionalne prekmurske jedi oddale ocenjevalni komisiji. Dopoldne so v svetovni prestolnici bograča sodelujoče ekipe prevzele sestavine, ki jih potrebujejo za kuhanje, in si uredile prostor za kuhanje te tradicionalne jedi ter stojnico. Komisija je ob bogračih ocenjevali tudi urejenost tekmovališč. Točno opoldne so po zvoku ročne gasilske sirene začeli s kuhanjem. Bograč je s svojo ekipo kuhal tudi zmagovalec Masterchefa Luka Novak, ki je priznal, da te jedi še ni kuhal, jo je pa pred prihodom v Lendavo dobro preštudiral s pomočjo spleta. Tradicionalne prekmurske jedi, ki jih ob kuhanju tekmovalnih ekip pripravljajo turistični ponudniki in društva, pa so na voljo do večera.

festival-vinarium, bogračfest
Jože Gabor
Bogračfest v Lendavi.

festival-vinarium, bogračfest
Jože Gabor
Bogračfest v Lendavi.

Ves čas popoldanske prireditve je kulturno-zabavni program in glasbeni popoldan z Duom Halicanum. Mestna skupnost Lendava predstavlja Guinnessov bograč, v sladki ulici za otroke v mestnem parku pa so sodelovali Športno društvo Gibko, Art vrtiljak in sklad Vrtca Lendava. V spremljevalnem programu čez dan je tudi pestra kulinarična ponudba za obiskovalce, tako, da diši tudi po drugih tradicionalnih jedeh. Ves čas prireditve vozi avtobus do stolpa Vinarium Lendava. Razglasitev rezultatov ter podelitev plaket ter nagrad bo po 19. uri. Na prireditvenem prostoru pred hotelom Cubis pa bo ob 19. uri še koncert skupine D-Dur, ob 21. uri pa Tanje Žagar.

festival-vinarium, bogračfest
Jože Gabor
Bogračfest v Lendavi.

Letos je tako največja kulinaričnih prireditev v Sloveniji spet tako dobro obiskana in s pestrih programom, kot je bila pred pandemijo. Program Festivala Vinarium se bo nadaljeval v ponedeljek, ko bo po enajsti uri slovenski etno večer. Naslednje dneve sledijo še madžarski, hrvaški in srbski etno večeri. Festival Vinarium bodo zaključili v soboto z drugo največjo lendavsko prireditvijo Lendavska trgatev.

Na Bogračfestu je kuhalo 63 ekip, zmagali so stari znanci, ekipa podjetja Flic. Drugo mesto je osvojila ekipa Eko-park Lendava, tretje mesto pa ekipa Thermal Resort Lendava. Najlepše urejeno tekmovališče je po mnenju strokovne komisije imela ekipa Zavoda za kulturo madžarske narodnosti. 

festival-vinarium bogračfest lendava
Kaj zdaj berejo drugi