vestnik

V Lendavi obeležili spomin na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov

Jože Gabor, 24. 8. 2021
Jože Gabor
V Lendavi obeležili spomin na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov
Aktualno

V Spominskem parku v Lendavi so se s polaganjem vencev poklonili in obeležili spomin na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov.

23. avgusta obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Polaganja vencev sta se udeležila tudi preživeli predstavnik preživelih internirancev Jože Vidič iz Lendave in direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Boris Hajdinjak. Žrtvam so se poklonili še: župan občine Lendava Janez Magyar, konzulka Generalnega konzulata Madžarske v Lendavi Anita Cziko, predsednica Madžarske samoupravne narodne skupnosti Judita Törnar Vida ter župana sosednjih hrvaških občin, Murskega Središča Dražen Srpak in Selnice Ervin Vičević.
Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je leta 2009 določil Evropski parlament, v Sloveniji pa ga uradno obeležujemo od leta 2012. V Lendavi ga obeležujejo v Spominskem parku pri spomeniku žrtvam druge svetovne vojne in žrtvam rasnega, nacionalnega in ideološkega nasilja v Lendavi in njeni okolici. Spominski park je pri Dvojezični osnovni šoli I Lendava.
lendava evropski-dan-spomina-na-žrtve-vseh-totalitarnih-in-avtoritarnih-režimov
Kaj zdaj berejo drugi