vestnik

V Lendavi obnavljajo grad z okolico

STA, Vestnik.si, 2. 10. 2022
Jože Gabor
Lendavski grad.
Aktualno

V Lendavi so na tamkajšnjem gradu v preteklosti izvajali le manjše vzdrževalne posege, letos pa je občina pridobila 200.000 evrov od ministrstva za kulturo, zato so se lotili obsežnejših del, obnove brežine z razgledno ploščadjo na jugovzhodnem stolpu ter ureditve dela fasade. Skupna vrednost projekta je nekaj manj kot 600.000 evrov.

Obnovili bodo obzidje, uredili kleti jugovzhodnega stolpa in nad njimi razgledno ploščad. Uredili bodo tudi dostopne poti do gradu, obnovili meteorno kanalizacijo ter ob objektu zgradili drenažo. Dela bodo predvidoma končali konec oktobra. Večjih posegov v grajsko poslopje ni bilo, prav tako ne v okolico in obzidje, nekateri sanacijski projekti pa sploh niso bilo končani. Občina je projekt prijavila na spomeniškovarstveni projektni razpis ministrstva za kulturo, dela spremljajo tudi arheologi.

Trenutno končujejo obnovo dela vzhodnega obzidja, popravili in zapolnili so razpoke ter manjkajoče dele obzidja, pripravljeni so opaži za kapo obzidja. Kot so pojasnili na občini, delo usklajujejo z zavodom za varstvo kulturne dediščine, ki mora potrditi obliko in material betonskih kap obzidja ter način gradnje manjkajočih delov obzidja. Občina se je lahko projekta lotila le ob pomoči države, aprila in junija pa je zavrnila vse ponudbe, ker so presegale zagotovljeni denar. Izvajalsko pogodbo so tako podpisali na začetku avgusta s podjetjem GMI. Grad in okolica sta potrebna precejšnje ureditve, saj obstaja možnost zdrsa in erozije pobočij, ki še niso utrjena, v zelo slabem stanju je bilo tudi obzidje gradu, ki je še ostalo na vzhodnem in južnem delu, saj so bili nekateri deli tik pred porušitvijo oziroma so se že porušili.

obnova občina