vestnik

V Lendavi razstava Kolesarstvo v Prekmurju 1880 – 1945

Jože Gabor, 29. 6. 2022
Jože Gabor
Razstava koles v Lendavi.
Aktualno

V avli lendavske gledališke in koncertne dvoran je Društvo zbirateljev Pomurja Lindva pripravilo razstavo z naslovom Kolesarstvo v Prekmurju 1880 -1945.

Razstavo, ki bo na ogled do 5. septembra, so odprli v okviru šestnajstega Mednarodnega srečanja zbirateljev, na katerem so ob pomurskih sodelovali zbiratelji z drugih območij Slovenije, iz Hrvaške in Madžarske. Ljubitelji starin so si lahko ogledal znamke, razglednice, vojaške predmete, stare fotografija in knjige, keramične in steklene izdelke ter drugo. Kar nekaj predmetov iz zbirk pa je tudi na tem srečanju zamenjalo lastnike. Gre za predmete zgodovinske vrednosti, ki pričajo o tem, kakšno je bilo življenje v naši pokrajinah in v sosednjih pokrajinah in državah pred stoletjem in več.

lendava, kolesarstvo, razstava, lindva
Jože Gabor
Razstava koles v Lendavi.

Stara kolesa in drug predmeti na razstavi z naslovom Kolesarstvo v Prekmurju 1880 - 1945 so iz zbirke treh zbirateljev, članov Društva zbirateljev Pomurja Lindva. To so Marjan Cojhter, Jože Cigan in Jozsef Mursics. Razstavo sta predstavila Marjan Cojhter in predsednik Društva zbirateljev Pomurje Lindva Franc Koren, o zgodovini kolesarstva in kolesarstvu danes v lendavski občin pa je govoril podžupan, ki opravlja funkcijo župana Ivan Koncut. Pri organizaciji srečanja zbirateljev in razstave sta sodelovala še Zavod za turizem in razvoj Lendava in Občina Lendava.

lendava, kolesarstvo, razstava, lindva
Jože Gabor
Razstava koles v Lendavi.

Organizatorji razstave so ob odprtju poudarili, da Pomurje na področju kolesarstva v okviru avstro-ogrskega cesarstva ni v ničemer zaostajalo za ostalimi, industrijsko bolj razvitimi območji. Že v devetnajstem stoletju so bile organizirana kolesarske dirke z nagradami, v Murski Soboti in Lendavi so ustanovili kolesarska društva, organizirali so kolesarske izlete in piknike…Kolesa pa so bila zelo pomembna tudi za obrtnike in trgovce, ki so s tovornimi trikolesniki hitreje in ceneje prevažali blago tako do dobaviteljev, kot do kupcev.
lendava razstava kolesarstvo lindva