vestnik

V Lendavi so predstavili slikanico Rija in Rus ter knjigo Prekmurski pisateljski prostori

Jože Gabor, 24. 1. 2020
Jože Gabor
V Lendavi je potekal literarni večer.
Aktualno

V čitalnici Knjižnice Lendava so organizirali literarni večer, na katerem so predstavili slikanico z naslovom Rija in Rus ter knjigo Prekmurski pisateljski prostori.

Avtorica slikanice Rija in Rus je učenka Osnovne šole Bogojina Marinka Horvat, ilustrirala pa jo je dijakinja Dvojezične srednje šole Lendava Zala Kostric. Vsebino knjige z naslovom Prekmurski pisateljski prostori je predstavil njen avtor Franci Justi. Literarni dogodek je organizirala Knjižnica-kulturni center Lendava, s petjem in igranjem na kitaro pa ga je popestrila Lucija Šetar.

lendava, predstavitev-knjige, franci-just
Jože Gabor
V Lendavi je potekal literarni večer.

Didaktična slikanica Rija in Rus je napisana v prekmurskem narečju in še štirih jezikih, in sicer slovenskem, madžarskem, hrvaškem in romskem. Zgodbo, ki je bila napisana v slovenskem jeziku, so dijaki Dvojezične srednje šole Lendava ob pomoči mentorjev prevedli še v ostale tri jezike in prekmursko narečje. Šolo obiskujejo tudi dijaki, katerih materna jezika sta hrvaščina in romščina, so povedali na predstavitvi. Knjiga je namenjena otrokom, starim od pet do deset let. Zgodba pripoveduje o bakteriji in virusu, ki razsajata po telesih otrok, če si ti ne umivajo rok. Zato sta tudi glavna junaka z imenoma Rija in Rus, torej (bakte)-rija in (vi)-rus.

lendava, predstavitev-knjige, franci-just
Jože Gabor
V Lendavi je potekal literarni večer.

Ob predstavitvi knjige Prekmurski pisateljski prostori je njen avtor Franci Just povedal, da je ideja o njej dozorele že ob snovanju knjige Slovenska pisateljska pot, pri nastajanju katere je sodeloval. Slovenska pisateljska pot se začne v Prekmurju na domačiji Miška Kranjca v Veliki Polani in pelje po vsej Sloveniji do Primorske in tudi med zamejske Slovence. »V svetu je veliko literarnih poti, ki vodijo po prostorih nacionalnih književnosti, tudi takih, ki jih povezujejo. Prekmurska pisateljska pot (še) ne obstaja. Obstajajo pa hiše, v katerih so se prekmurski pisatelji rodili ali v njih ustvarjali, in obstajajo ljudje, ki jih želijo videti. Obstajajo obeležja, ki spominjajo na pisatelje, in obstajajo ljudje, ki se jim ob njih želijo pokloniti,« pravi Just. Knjižica nima ambicije vodnika, je le osnovni obris za pot, ki bo mogoče kdaj nastala. Pomeni pa raznoliko povezovanje duhovne dediščine prekmurskih pisateljev z materialno spominsko dediščino. 

lendava, predstavitev-knjige, franci-just
Jože Gabor
V Lendavi je potekal literarni večer.