vestnik

V Lendavi želijo oživiti železniško povezavo s Hrvaško

STA, 21. 3. 2022
Jure Zauneker
Lendava
Aktualno

V Občini Lendava si prizadevajo za ponovno uvedbo železniške povezave s hrvaškim Čakovcem. O tem so se na delovnem srečanju nedavno pogovarjali župan občine Lendava Janez Magyar, namestnik župana Medžimurske županije Josip Grivec in predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje ter Zveze hrvaških društev v Sloveniji Đanino Kutnjak.

Ker v Sloveniji že nekaj časa načrtujejo ureditev železniške povezave Beltinci - Lendava, na Hrvaškem pa nove hitre proge Čakovec - Zagreb, vidita strani možnost za ponovno oživitev železniške povezave med Čakovcem in Lendavo. Kot je po srečanju povedal Kutnjak, bodo preučili možnosti in pripravili projekt, za katerega bi želeli pridobiti tudi evropska sredstva.

V preteklosti je vlak med Čakovcem in Lendavo že vozil. Takrat je bil to turistični vlak, ki je dvakrat tedensko vozil med krajema. A je to pred leti zamrlo, je pojasnil Kutnjak.

Zaenkrat razmišljajo o ponovni vzpostavitvi turistične železniške povezave; vlak bi v sredo vozil iz Lendave na sejem v Čakovec, v petek pa iz Čakovca v Lendavo. Vozil bi tudi ob posebnih dogodkih in prireditvah v Čakovcu in Lendavi, kot so Porcijunkulovo, Bogračfest in Lendavska trgatev.

Na delovnem srečanju so govorili tudi o odkritju kipa Nikola VII. Zrinskega Čakovskega pri Hrvaškem kulturnem centru Zrinski v Lendavi. Spomenik so želeli postaviti že lani, ko so prenovili in razširili prostore kulturnega centra, a zaradi epidemije do tega ni prišlo. Predvidoma ga bodo odkrili maja letos.

železnice sta
Kaj zdaj berejo drugi