vestnik

V Lipi so si izmenjevali sadike vrtnin

Jože Žerdin, 6. 5. 2018
Jože Žerdin
Lokalni prebivalci so med seboj izmenjevali viške sadik, ki so jih pridelali doma. Fotografija Jože Žerdin
Aktualno

Kulturno društvo Lipa je danes pri cimprani hiši in kmečkem dvorišču pripravilo tretjo zelemenjavo. Na dogodku so si posamezniki lahko zamenjali ali podarili različne sadike paprik, paradižnika, zelišč, semen, rož in drugih rastlin, ki se pridelujejo na domačem vrtu.

Letos je društvo v cimprani hiši prvič pripravilo predavanje na temo Pomen raznolikosti na vrtu. Kdo so naši skriti vrtnarski pomočniki? Predavanje so pripravili člani socialnega podjetja ZRIRAP so. p. Beltinci.

a9d2be532022f8157fd8ac7269f36519
Jože Žerdin
Potekalo je tudi predavanje. Fotografija Jože Žerdin


Nato so se domačini in vrtnarji iz bližnje okolice zbrali na kmečkem dvorišču, kjer je potekala dobrodelna nota izmenjave ali podarjanja sadik. Vsi, ki so prišli na tretjo zelemenjavo so s sabo prinesli sadike in druga zelišča, ki so jih pridelali na domačem vrtu in so jim ostali kot viški. Tukaj je šlo za zamenjavo in dobrodelnost posameznikov.


Projekt zelemenjave vodi Aleš Balažic, član Kulturnega društva Lipa. Slednji je zadovoljen, da se vsako leto dogodka udeležuje vse več ljudi, ki se doma ukvarjajo z vrtnarjenjem in pridelovanjem sadik ter zelišč. Dogodek je bil namenjen tudi seznanitvi z novostmi na vrtnarskem področju. Sicer pa naj bi se v prihodnje projekt zelemenjave razširil tudi v druge vasi beltinske občine.

7f64f1aa6bda8bd754bd236883386124
Jože Žerdin
Zelemenjave se vsako leto udeleži več ljudi. Fotografija Jože Žerdin


Jože Žerdin
Izmenjevale so se sadike zelenjave in zelišč. Fotografija Jože Žerdin
zelemenjava lipa
Kaj zdaj berejo drugi