vestnik

V Lipi so "zaplavali" na valovih besed in glasbe

Jože Gabor, 9. 11. 2019
Jože Gabor
Na valovih besed in glasbe
Aktualno

Pisatelji in reke – na valovih besed in glasbe je bil naslov literarno-glasbenega večera, ki sta ga Zavod za turizem in kulturno Beltinci ter Društvo slovenskih pisateljev organizirala v s slamo kriti hiši, Prekmurski domačiji (Ekomuzej Mura) v naselju Lipa.

Dogodek so organiziral v okviru obeleževanja stoletnice združitve prekmurskih Slovencev z rojaki v matični domovini. Leto 2019 je ne le za prebivalke in prebivalce Prekmurja, temveč za vso Slovenijo leto spomina na pridobitev, ki je bila izbojevana s pisano in govorjeno besedo, je v uvodu povedala Simona Cizar, ki je povezovala program literarno-glasbenega večera.

lipa
Jože Gabor
Na valovih besed in glasbe

Obiskovalce prireditve je nagovoril predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc, ki je prebral tudi odlomek iz svojega romana. Predstavili so novi knjižni izdaji dveh prekmurskih avtorjev. Nova pesniška zbirka Tineta Mlinariča ima naslov Srečekovači, literarni zgodovinar Franci Just pa je na literarno-glasbenem večeru predstavil svojo knjigo z naslovom Prekmurski pisateljski prostori, ki je vodnik po duhovnih poteh prekmurskih literarnih ustvarjalcev.

lipa
Jože Gabor
Na valovih besed in glasbe

Na prireditvi je sodeloval tudi pesnik Ivan Dobnik, ki je predstavil pesmi iz svoje nove pesniške zbirke Bolska. Tako, kot je Mlinaričeva pesniška zbirka posvečena Muri in močvirnati pokrajini ob njej, je Dobnikova pesniška zbirka posvečena prav tako reki, z imenom Bolska v Savinjski dolini, ki teče ob pesnikovem rojstnem kraju.

Glasbena gosta sta bila Moira in Urh, ki sta nastopila z uglasbeno poezijo Tineta Mlinariča in Kreslinovo Namesto koga roža cveti. Po literarno-glasbenem večeru so z druženjem nadaljevali ob ognju, na gumnu Prekmurske domačije.

lipa literatura