vestnik

V Ljubljani odprli Prekmurski trg

STA, 19. 8. 2019
FB Aleksander Jevšek
Odprtja Prekmurskega trga so se udeležili Vlado Kreslin, Zoran Jankovič, Milan Kučan, Aleksander Jevšek, Geza Filo in Geza Erniša.
Aktualno

V prestolnici so ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom danes odprli Prekmurski trg. Nahaja se v križišču Poljanske ceste, Poljanskega nasipa in Rozmanove ulice. Prvi slovenski predsednik Milan Kučan je ob tem poudaril pomen narodne, kulturne in jezikovne pripadnosti slovenstvu med Prekmurci.

Po Kučanovi oceni je Prekmurje z letošnjim obeleževanjem okrogle obletnice vse leto vstopilo v zavest Slovencev močneje kot kdaj koli v teh minulih sto letih. "Zbudilo je zanimanje za svojo posebno kulturo, jezik, zgodovino, za trdo življenje na prekmurski zemlji in za svojo posebno pot v skupno slovensko domovino," je ocenil v nagovoru pred polnim trgom.

Ob tem je spomnil na številne osebnosti, ki so po njegovih besedah vsaka po svoje in ob svojem času prispevale, da se je slovenstvo v svetu med Muro in Rabo ohranjalo.

"Vsa ta prizadevanja in napori ne bi premogli potrebne moči za to, da se meja premakne severno od Mure, če se med nami Prekmurci že davno pred temi dogodki ne bi ohranjalo in krepilo zavedanje o narodni, kulturni in jezikovni pripadnosti slovenstvu," je poudaril Kučan, ki se je rodil v Prekmurju.

Čas po prvi svetovni vojni je po njegovih besedah "rodil ljudi, ki so prepoznali moč nacionalnega tlenja in pomagali, da se je razžarel v plamen zahteve po združitvi vseh Slovencev". Kot je dejal, bi se brez njih zgodovina sveta med Muro in Rabo zelo verjetno pisala drugače.



Časi od tistih izpred sto let so se po Kučanovi oceni sicer bistveno spremenili. "Med drugim se je spremenilo tudi poznavanje tega posebnega dela slovenske domovine med Slovenci. Zdaj v Ljubljani dobro vedo, kje je Prekmurje in da tam živijo Slovenci. To vedo tudi po zaslugi mnogih Prekmurcev, ki jih je glavno mesto slovenske države s svojo odprtostjo ljubeznivo sprejelo medse," je še dejal.

"Ta trg bo živel in bo tudi primeren za številne prireditve, ki jih imamo v Ljubljani. Mislim, da bo prevzel eno pomembno vlogo," je ocenil ljubljanski župan Zoran Janković. Kot je dejal v nagovoru, je posebna čast, da lahko praznik obeležijo skupaj in tudi pokažejo, kako skupaj bivati.

Župan Murske Sobote Aleksander Jevšek se je zahvalil ljubljanski občini, da so tudi Prekmurci po vzoru Primorske v Ljubljani dobili svoje obeležje. Po njegovih besedah je na ta način obletnica priključitve Prekmurja tudi slovenski praznik. "Prekmurja ni brez Slovenije in Slovenije ni brez Prekmurja," je še dejal Jevšek v izjavi za medije.


Slovesnosti ob odprtju, na kateri je zaigral Vlado Kreslin, so se udeležili tudi vidni predstavniki politike. Med njimi so bili predsednik republike Borut Pahor ter nekateri ministri in poslanci.

Miha Raičevič
Prekmurski trg v Ljubljani Fotografija Miha Raičevič
trg prekmurje slovesnost