vestnik

V Ljutomeru Karba proti Karbovi

Timotej Milanov Majda Horvat, 12. 10. 2018
Majda Horvat
Na predstavitev kandidature Dejana Karbe je prišel tudi Jernej Štromajer, državni sekretar na šolskem ministrstvu. Foto: Majda HORVAT
Aktualno

"Iskal bom sodelovanje, manifestacija tega pa je, da kot teolog po izobrazbi sprejemam rdečo barvo," pravi novinar, ki se je odločil za nov izziv v karieri

Znani slovenski novinar Dejan Karba je napovedal kandidaturo za župana ljutomerske občine. Predstavil se je kot kandidat Socialnih demokratov, čeprav ni član stranke SD, novinarsko pero pa, tako Karba, odlaga v zamrzovalnik, ker verjame v širšo podporo volivk in volivcev.

"Iskal bom sodelovanje, manifestacija tega pa je, da kot teolog po izobrazbi sprejemam rdečo barvo. Sodelovanje je potrebno, če želimo Ljutomeru dati položaj, ki si ga kot taborsko mesto zasluži," je dejal Karba.

Preseči rivalstva

V lokalni politiki sam ne vidi nekega strankarskega rivalstva, ki ga ne bi bilo mogoče preseči, z vsemi strankami pa je že tudi bil opravljen nenačelni dogovor. Seveda pa so tudi posamezniki, tako Karba, ki odločno zagovarjajo stališča vrha stranke. Pri tem je izpostavil Slovensko demokratsko stranko (SDS), pri kateri je kot novinar odkrival nepravilnosti, povezane z nakupom vojaških oklepnih vozil. "Ko se človek poda v politiko, mora iskati konsenz. Na to sem pripravljen," je dejal Karba. Napoveduje ostro in argumentirano ter razvojno naravnano volilno kampanjo, pričakuje pa izvolitev v drugem krogu. S kandidaturo ne rešuje osebnega položaja, ampak se je zanjo odločil zato, da ne bo več le poročal o nepravilnostih in stvareh, ki se ne spreminjajo, ampak bo s svojim védenjem, izkušnjami in široko socialno mrežo, ki jo ima, prestopil na stran neposrednega delovanja. Kot največji problem, s katerim se sooča ljutomerska občina in ki ga bo treba reševati, Karba izpostavlja izjemno visoko zadolženost, ki da je v precejšnji meri prikrita. Takoj bo treba pristopiti tudi k vzpostavitvi mladinskega centra v mestu Ljutomer ter reševati pereča komunalna vprašanja in urejanje prometne infrastrukture. Kot županski kandidat tudi napoveduje spremembe pri delovanju občinske uprave, ki bi ji dal več samostojnosti pri delovanju, prav tako tudi krajevnim skupnostim.

V Ljutomeru bosta sicer županski stolček poleg Karbe naskakovala še kandidat SMC Andrej Vršič in Gregor Žižek kot kandidat SDS in NSi. Aktualna županja Olga Karba se glede kandidature javno še ni izjasnila, gre pa pričakovati, da se bo potegovala za vnovičen mandat.

V Lendavi novi župan

Potem ko je lendavski župan Anton Balažek sporočil, da se ne bo potegoval za vnovičen mandat, so v Slovenski demokratski stranki predstavili svojega županskega kandidata. To je Janez Magyar, ki je na listi SDS kandidiral za poslanca na zadnjih državnozborskih volitvah. Magyar, ki bo na lokalnih volitvah nastopil tudi kot županski kandidat Nove Slovenije (NSi), je pomurski javnosti znan kot lastnik podjetja Prekmurec, v okviru katerega delujejo trgovine z madžarskim blagom Hungarikum.

Magyar se je v svojem dozdajšnjem političnem udejstvovanju zavzemal predvsem za odpravo birokratskih ovir, s čimer bi olajšali poslovanje domačim podjetnikom. "Tudi kot županski kandidat se bom zavzemal predvsem za razvoj gospodarstva in nove investicije. To je širšega pomena, saj gospodarsko pokriva tudi turizem, ki je v Lendavi prav gotovo zanimiv za investitorje. V turizmu lahko še veliko naredimo, saj imamo velik potencial. V Lendavi je prav gotovo pomembna tudi kultura, ker živimo na stičišču treh narodov," pravi Magyar in še pove, da bo kandidatura Lendave za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 ostala aktualen projekt tudi, če bo izvoljen za župana. "To je projekt, ki lahko Lendavo postavi na svetovni zemljevid, ker pa prihajam iz gospodarstva, vem, da moramo najprej zapreti finančno konstrukcijo z vsemi investicijami in kasnejšimi obratovalnimi stroški vred, saj ne želim v prihodnosti obremeniti davkoplačevalcev z nedorečenimi projekti. Zagotovo je pred nami težek boj v konkurenci z Ljubljano in Novo Gorico, ampak menim, da smo na neki način v prednosti. Medtem ko imajo oni že razvito infrastrukturo, je naša prednost prav v sožitju med narodi, ki živijo na tem območju, zato si bom tudi kot župan prizadeval, da to sožitje ostane na visoki ravni, kot je danes," še pravi Magyar, ki se zavzema tudi za razvoj vaških krajevnih skupnosti v občini, predvsem na področju infrastrukture.
Kot rečeno, Balažek zapušča mesto lendavskega župana, kot so zapisali na spletni strani občine, je svojo odločitev sporočil na tradicionalnem pikniku stranke Desus. "Odločitev sem sprejel že pred štirimi leti, ko sem povedal, da je to moj zadnji županski mandat. Počaščen sem, da so mi volivci zaupali štiri mandate in 16 let županovanja v občini Lendava. Storil sem vse, kar sem znal in zmogel, da bi občina dobro opravljala svoje poslanstvo in se razvijala," je ob tem med drugim povedal Balažek.
Kandidaturi za lendavskega župana sta pred tem že napovedala občinska svetnika Igor Kulčar in Mihael Kasaš.
Majda Horvat
Dejan Karba Foto: Majda HORVAT
lokalne volitve županski kandidati novinar
Kaj zdaj berejo drugi