vestnik

DSO Ljutomer: Na pomoč bo priskočilo še pet študentov medicinskih ved

Vestnik, 16. 4. 2020
Nataša Juhnov
Po podatkih NIJZ so v Ljutomeru do 14.4.2020 zaradi koronavirusa umrle štiri osebe.
Aktualno

V Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so včeraj okužbo s koronavirusom potrdili pri devetih stanovalcih. Med zaposlenimi novih okužb tokrat niso zabeležili.

Doslej je tako okuženih 73 stanovalcev, 20 zaposlenih DSO in 5 zaposlenih ZD Ljutomer, ki so pomagali v DSO. Včeraj je ozdravelo pet oseb,  skupno je tako do včeraj virus premagalo 17 oseb. Po podatkih NIJZ so v Ljutomeru do 14.4.2020 zaradi koronavirusa umrle štiri osebe.
Na sestanku tudi dr. Aleš Rozman iz Klinike Golnik
Včeraj so zaradi trenutne situacije izvedli sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, člani koordinacijske skupine, predstavniki Splošne bolnišnice Murska Sobota skupaj s strokovnim direktorjem prim. asist. Danielom Grabarjem, prisoten pa je bil tudi zunanji strokovnjak dr. Aleš Rozman iz Univerzitetne klinike Golnik.
"Na sestanku smo se dogovorili, da nam bodo tudi v prihodnje pri delu pomagali zdravniki in usposobljeni izvajalci zdravstvene nege z bolnišničnimi izkušnjami, po umirjanju zadev pa se bo dodatno osebje počasi umikalo in se bo delo vračalo v ustaljene tirnice. Izpostavili smo, da je ključno, da stroka določi in izvede vse ukrepe za zajezitev okužb, pri tem ji bo dom nudil vso možno podporo," so sporočili iz DSO. Na sestanku se je direktor doma Tomislav Nemec zahvalil za pomoč Splošni bolnišnici Murska Sobota in vsem, ki so v teh težkih trenutkih priskočili na pomoč. V petek s strani stroke pričakujejo seznam aktivnosti, ki jih morajo izvesti.

aleš rozman
STA
Na sestanku je bil prisoten tudi dr. Aleš Rozman iz Klinike Golnik.

Na pomoč priskočilo pet prostovoljcev študentov medicinskih ved
Po odločitvi bolnišnice bo od jutri strokovno vodenje bolnišničnega okolja prevzela druga dipl. med sestra s primernimi izkušnjami. Z današnjim dnem pa se jim pridružuje še pet študentov medicinskih ved.  Sicer pa je v njihovo delo vključen zdravstveni kader iz Zdravstvenih domov Ljutomer, Murska Sobota, Gornja Radgona in Lendava ter iz Splošne bolnišnice Murska Sobota in Ptuj. Prisotni so se tudi seznanili, da je bil kontrolni bris pri dveh stanovalcih preseljenih v Biotermah pozitiven, oba sta sedaj v DSO Ljutomer.
Težave s čiščenjem prostorov odpravljene
Težave zaradi odsotnosti strežnega osebja, kar je povzročilo tudi težave pri čiščenju prostorov so zaenkrat odpravljene, pa še sporočajo. S pomočjo ministrstva so namreč uspeli pridobiti pomoč čistilnega servisa, pomagajo pa tudi prostovoljci Slovenske filantropije in drugi iz domačega okolja. Za nadaljnje čiščenje so prav tako pridobili pomoč še enega čistilnega servisa. 
koronavirus ljutomer dso-ljutomer