vestnik

V Ljutomeru tri nove okužbe, kaj bo s selitvijo okuženih, ni jasno

STA, 22. 4. 2020
Nataša Juhnov
Dom starejših občanov
Aktualno

Po torkovi izjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da okuženih oskrbovancev doma starejših občanov (DSO) Lutomer ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, ni jasno, kaj bo zdaj s selitvijo. Na občini pravijo, naj odloči stroka. Na Ptuju menijo, da je prevladal razum. V domu so sicer torek potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom.

Minister Gantar je bil v torek oster. Kot je dejal, se s pristojnimi v ptujski bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna, zato bo poiskal novo rešitev.

Na ljutomerski občini pa so danes povedali, da so bili v torek ob novici o selitvi okuženih na Ptuj presenečeni, saj na sestanku pristojnih v Ljutomeru istega dne o tem sploh ni bilo govora.

Po besedah ljutomerskega podžupana Nika Miholiča so na sestanku predstavniki zdravstvenih delavcev, ki pomagajo v domu dva tedna, opozarjali, da v sedanjih razmerah ne morejo delati.


"Mi smo jih prosili, naj ostanejo in pomagajo po najboljših močeh ter da naj stroka pove, kaj je narobe, kje so nepravilnosti. Stroka je rekla ministru, da je vse narobe in da je treba nekaj radikalno spremeniti, zato je žogica zdaj na ministrstvu in na stroki. Naj torej stroka pove, če pa stroki ne verjamemo, potem pa res ne vem, komu naj še verjamemo," je dejal Miholič.

Ministrstvo za zdravje se je v ponedeljek z vodstvom ptujske bolnišnice dogovorilo, da v bolnišnici začasno prevzamejo 40 okuženih oskrbovancev ljutomerskega doma, ki ne potrebujejo hospitalizacije. Tako bi v domu lahko vzpostavili normalne razmere, možnost delitve oskrbovancev na okužene in neokužene, razkuževanje prostorov in drugo potrebno. Zaposleni v ptujski bolnišnici se s tem niso strinjali, a so v rešitev vendarle privolili, nato pa je minister zvečer spremenil odločitev.

Direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah je danes za STA povedala, da za zdaj kakšnega uradnega obvestila s strani ministrstva za zdravje o tem sicer še nima, je pa v torek zvečer po lastnem poizvedovanju od ministra prejela sporočilo SMS, da načrt opuščajo. Ob tem je poudarila, da vodstvo bolnišnice ni dalo nobenega signala, da od dogovora odstopa.


"Menim, da je vendarle prevladal razum in neko strokovno mnenje, ne pa napačne interpretacije, da v naši bolnišnici odklanjamo pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Daleč od tega. Jasno smo povedali, da je vprašanje, zakaj ravno naša bolnišnica, saj smo oddaljeni od Ljutomera. Ker pa smo to razumeli, smo na dogovor tudi pristali," je dejala Užmahova.

Zaradi zadnjega dogajanja sicer ne pričakuje nagajanja pri projektu dolgo pričakovane gradnje urgentnega centra na Ptuju, čeprav se zaveda, da je zdravstveno ministrstvo ustanovitelj vseh bolnišnic in da možnosti tudi za to obstajajo.

Kot zdaj kaže, bodo torej v ptujski bolnišnici ustavili priprave na prihod okuženih oskrbovancev, čeprav so oddelek pripravili v celoti in morali na hitro opraviti celo nekatera gradbena dela. Užmahova je dodala, da bodo zdaj normalno opravljali svoje delo, potem ko so že prejšnji teden ponovno zagnali tudi nenujne specialistične preglede in operacije.


Ptujska županja Nuška Gajšek je v torek dejala, da se zaveda, da je za vse bolnike potrebno poskrbeti, ni pa bila zadovoljna s sprejemanjem odločitev preko noči in ne da bi o tem obvestili lokalno skupnost. Ker je bilo to po njenem marsikje napak razumljeno, je zvečer na Facebooku zapisala, da Ptujčani nikoli niso ter ne bodo nikogar stigmatizirali ali zavračali. Nasprotno, kdorkoli bo iskal pomoč, jo bo pri njih tudi našel.

"Za vse ljudi je potrebno poskrbeti. Niso sami krivi, da so zboleli. Vsi smo ljudje. In v tem času si je potrebno pomagati," je dejala, pri tem pa opozorila, da je vlada odločitev sprejela mimo vseh in kar čez noč.

Za sprejem 40 okuženih, ki sicer ne kažejo bolezenskih znakov, v mestni občini niso bili pripravljeni, kaj šele obveščeni, je opozorila županja. Ob sprejemu takega števila bolnikov potrebno preigrati vse scenarije in urediti zadeve - od zagotovitve zadostnega kadra, dovolj primerne zaščitne opreme, logistike v bolnišnici in izven nje, pa tudi poiskati primerno namestitev za vse tiste, ki bi skrbeli za paciente, je dodala.


V torek so sicer v DSO Ljutomer odvzeli 25 vzorcev, na testiranju sta bila pozitivna dva stanovalca in eden zunanji zaposleni. Skupno je bilo do torka okuženih 113 ljudi, od tega 83 stanovalcev, 22 zaposlenih in 8 zunanjih sodelavcev, ki pomagajo v domu. Do torka je ozdravelo 26 stanovalcev in osem zaposlenih.

koronavirus starejši bolnišnica regije
Kaj zdaj berejo drugi