vestnik

V Lucovi 'šnopsalo' 80 tekmovalcev

T. L., 3. 2. 2019
Silvester Lepoša
Prvi trije: 3. mesto je osvojil Stanko Lepoša, 2. mesto Ferenc Cener in 1. mesto Franc Plej.
Aktualno

V Lucovi so pripravili turnir v 'šnopsanju', ki je privabil več kot 80 tekmovalcev od blizu in daleč.  

Šnopsanje – tradicionalna igra z dvajsetimi madžarskimi kartami. Njeni začetki segajo v 17. stoletje, igrali so jo menda tudi na dvorih. Da je igra zelo priljubljena, pričajo številni turnirji, ki jih je v Prekmurju oziroma v Pomurju čez zimo kar nekaj. Skoraj vsak konec tedna od novembra do sredine marca najdemo kakšnega. Že peto leto zapored je na začetku februarja kartaški turnir organiziralo Športno društvo Lucova.

Organizatorji z udeležbo zadovoljni

»Letos imamo kar 84 tekmovalcev z vseh vetrov, tekmovalci so med drugim prišli iz Veržeja, Kobilja, Melinec, Hodoša. To je za eno malo vas, kot je Lucova, ki ima 35 hišnih številk, res vrhunec. Smo pa tudi v prejšnjih letih imeli med 50 in 60 tekmovalcev,« razlaga predsednik društva Silvester Lepoša. »V vasi je precej starejših moških, ki so pozimi kartali, to strast do karte so prenesli na mlajše generacije. Tako smo združili prijetno s koristnim in organizirali prvi kartaški turnir, ker se je dobro prijel, smo s turnirji nadaljevali. Upam trditi, da bomo dogodke prirejali še dolgo,« pravi vodja tekmovanja.

0bfed26d7c15b511ed3cd7b7d35db45c
Tadeja Lepoša
V Lucovi je kartalo kar 84 tekmovalcev.


»Kartanje je druženje s prijatelji v zimskih časih, druženje, ki v današnjih časih nasploh primanjkuje. Društvo se je povezalo z društvom iz Melinec. Pred časom smo šnopsali pri njih, zdaj je približno deset tekmovalcev prišlo v Lucovo,« še pravi Silvester.


4fc604eaec71d2563d0b8e2512e492a2
Tadeja Lepoša
V Lucovi je kartalo kar 84 tekmovalcev.


Tekmovalci imajo štiri jokerje oziroma življenja, ko tekmovalec 'umre', izpade iz boja za nagrado – pokal. »Prvi trije dobijo simbolične pokale, namen turnirja je namreč druženje,« še pravi.

"Prikartal sem pujsa"

Tudi Silvester v prostem času rad karta, ljubezen do igre pa je nanj prenesel oče Stanko, ki karta približno ž 40 let. V teh letih je 'nabral' okrog 50 pokalov. »Pred leti sem tekmoval tudi na Vestnikovem turnirju, šlo mi je kar dobro, osvojil sem drugo mesto, prvi je bil Štajerec,« se pobaha Lepoša in nadaljuje, da je 'najslajšo' nagrado osvojil v Radovcih. »Tega je že dolgo nazaj. Ko sem prišel z dela, je k nam prišel prijatelj, takrat še namreč ni bilo mobilnih telefonov. No, ni in ni odnehal, prepričal me je, da sva šla v gostilno Drvarič. Kartanje nama je šlo zelo dobro. Prikartal sem si prvo mesto in za nagrado dobil pujsa, prijatelj pa 25 litrov vina. Ko sva zjutraj prišla domov, sva nagradi razdelila. Pri kartanju je namreč pomembna poštenost in lojalnost. Nikogar nisem nikoli ogoljufal in niti nikogar ne bom. Če izgubim, zmagovalcu čestitam, mu častim špricer in s pokončno glavo grem naprej, tako pač je. Včasih zmagaš, včasih izgubiš. Igro jemljem kot stvar časti,« razlaga Lepoša.

f37b7ec10f6eb234e181e6d3d01f72c4
Tadeja Lepoša
V Lucovi je kartalo kar 84 tekmovalcev.



»Kartanje mi pomeni veselje, zabava, šport. Rad tudi kartam 'ruskoga' s prijatelji, ženo Dragico in sinovi. Lahko bi povedal, da smo taka kartaška družina. Sicer pa takšne dogodke tudi vidim kot sodelovanje in povezovanje med društvi,« še doda Stanko.

"To se takoj naučiš"

Od začetka se turnirjev udeležuje Tibor Novak, ki pravi, da je veliko odvisno od sreče. »Če imaš srečo in vsaj malo znanja, ti gre, če pa sreče ni, je pa težko. Na turnirju v Lucovi še nisem zmagal, sam pa bil tretji. Seveda je to spodbuda za naprej, a vseeno je pomembneje druženje. »Zdaj v pokoju imam čas, zato kartam in tako podprem tudi društvo. Malo se srečamo, kaj pojemo in poveselimo,« dodaja Novak in nadaljuje, da se je prvič s kartanjem srečal pred 35 leti. "Začetki niso bili težki, to se takoj naučiš. Največ se naučiš, če izgubiš. Seveda je pa lepše, ko zmagaš. Imam kar nekaj pokalov, se pa zelo dobro spominjam, da sem na Hodošu osvojil drugo mesto ter za nagrado dobil ovco," opisuje. Nadaljuje, da "kartanje lahko postane zanimivo, če sta tekmeca enakovredna in imata približno enako močne karte, takrat pa zmaga ni odvisna od sreče, ampak od znanja,« z nasmeškom zaključuje Tibor.

3798bb264fed0bcd0d6875f277ebad34
Tadeja Lepoša
V Lucovi je kartalo kar 84 tekmovalcev.

Med prijavljenimi so bile tudi štiri predstavnice nežnejšega spola. Martina Podlesek iz Pečarovec se je na turnir prijavila iz radovednosti. »Na takšnem turnirju sem prvič, prijavila pa sem se zgolj iz radovednosti. Znam kartati, zato sem poskusila,« je jedrnata Martina.


Lucovski turnir je bil napet in zanimiv vse do petih zjutraj, ko sta se v finalu pomerila Cener Ferenc iz Kuštanovec in Franc Plej iz Bakovec. Tretje mesto pa je osvojil domačin in naš sogovornik Stanko Lepoša.

9234812d5060629b5a79fdce702093e7
Tadeja Lepoša
Pridne domačinke so poskrebele za dobrote, ki so se bohotile na mizah.

f1bcf09f178042138b690563961a1696
Tadeja Lepoša
Pokali, ki so jih prejeli zmagovalci.

8cd6dabd8fdc22adf40601f82c91726d
Tadeja Lepoša
Organizatorji so z udeležbo zelo zadovoljni.

šnops kartanje turnir Lucova ŠD Lucova tekmovanje