vestnik

V Lucovi stoji konopljina hiša, s katero ozaveščajo o naravni gradnji

Damjana Nemeš, 19. 10. 2021
Damjana Nemeš
Konopljina hiša na posestvu Makrobios Panonija, ki so jo gradili dve leti in pol, je vzorčni primer gradnje iz naravnih materialov.
Aktualno

Na permakulturnem posestvu eko socialnega zavoda Makrobios Panonija v Lucovi je vrata odprla hiša, zgrajena iz naravnih materialov, ki jih imajo praktično na dvorišču.

Konopljina hiša, katere stene so iz konopljinega betona, je nastajala dve leti in pol, pri njeni gradnji so sodelovali lokalni mojstri. Dvonadstropna hiša, ki obsega predprostor, sanitarije, kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo v pritličju ter dve sobi in kopalnico v mansardi, je nastala v okviru čezmejnega slovensko-madžarskega projekta Ethos land, s pomočjo katerega je zavod pridobil večino sredstev za gradnjo. Hiša je stala 114 tisoč evrov. »Hiša je namenjena turistom od blizu in daleč, ki želijo nekaj dni preživeti v objemu narave, v prvi vrsti pa gre za tako imenovano živo hišo iz naravnih in recikliranih materialov, s katero želimo predvsem ozaveščati o samooskrbi in naravni gradnji,« je dejala Darja Korelc, direktorica socialnega podjetja Makrobios Panonija.

makrobios-panonija, konopljina-hiša
Damjana Nemeš
Konopljina hiša na posestvu Makrobios Panonija v Lucovi.

Konopljina hiša, katere notranjost je iz recikliranih in ponovno uporabljenih materialov, je tako kot hiša iz slame, ki na posestvu stoji že dlje časa, vzorčna. »Ljudem želimo s tem pokazati, da nam ni treba po pohištvo v trgovine, ampak si ga lahko izdelamo tudi sami doma.« Za tla v pritličju so uporabili opeko, ki so jo shranili in reciklirali, ko so podirali stari hlev, kuhinjske elemente so sestavili iz starih odpadnih lesenih palet, stare omare, ki so po mnenju mnogih že odslužile svoje, so preuredili in jih ponovno uporabili. »Tudi vse drugo pohištvo iz lesa je po meri izdelal lokalni mojster, za jedilnico je na primer pomladil stole, ki so bili nekoč v uporabi in smo jih našli zavržene v enem kotu v gospodarskem poslopju.«

makrobios-panonija, konopljina-hiša
Damjana Nemeš
Konopljina hiša na posestvu Makrobios Panonija v Lucovi.

Direktorica podjetja, ki jo je pred sedmimi leti navdušila gorička pokrajina, se je tudi na prigovarjanje domačih odločila za nakup posestva in registracijo podjetja, ki bi se ukvarjalo s socialnim podjetništvom v povezavi z naravnimi gradnjami. »Zato smo si že ob ustanavljanju podjetja zastavili tri ključne stebre, ki jim želimo slediti, to so ekološko kmetijstvo, turizem in naravna gradnja, vse to pa dopolnjujemo z izobraževanji za osebe iz ranljivih ciljnih skupin. Postati želimo priznan center za spodbujanje človeku in naravi prijaznega življenjskega sloga ter ponudnik storitev naravnih gradenj v Sloveniji. Uresničevati želimo trajnostni razvoj in samozadostnost s pomočjo socialnega podjetništva ter tako povezati tudi lokalne skupnosti, ki bodo zmogle zadovoljevati vse svoje potrebe, na ta način pa seveda zmanjšati ekonomske in socialne razlike v družbi,« je še dejala Darja Korelc.

Projekt Ethos land, ki se izvaja v okviru čezmejnega Programa sodelovanja Interreg SI-HU, je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

makrobios Lucova živa-hiša naravni-materiali
Kaj zdaj berejo drugi