vestnik

V Mariboru potrjen prvi primer južnoafriške variante koronavirusa v državi, Poklukar tudi o pomladanskem rajanju na ulicah

STA, Vestnik.si, 26. 2. 2021
Bobo
Janez Poklukar
Aktualno

V Sloveniji so danes dokončno potrdili prvi primer južnoafriške različice novega koronavirusa. Obolela oseba je bila odkrita v mariborski regiji po povratku iz Afrike, je na današnji popoldanski novinarski konferenci potrdil minister za zdravje Janez Poklukar.

Epidemiološka služba je ugotovila vse visoko rizične stike in jih napotila na testiranje oziroma v karanteno. "Dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike, sta oboleli, najverjetneje sta tudi ti osebi okuženi z južnoafriško različico novega koronavirusa," je dejal Poklukar. Dodatni ukrepi po besedah ministra zaenkrat niso potrebni, saj epidemiološka služba zagotavlja, da so na terenu prepoznani vsi visokorizični stiki, ki so v karanteni. Iz previdnostnih razlogov se je ministrstvo z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano ter Inštitutom za mikrobiologijo dogovorilo, da bodo namesto dosedanjih 10 odstotkov tedensko genomsko sekvencirali 30 odstotkov pozitivnih testov z območja mariborske regije. Gre za previdnostni ukrep, je dejal minister.

murska-sobota, splošna-bolnica-murska-sobota, covid
Jure Zauneker
Slika je simbolična.

"Današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec. Kaže na to, da pomladansko rajanje, ki ga gledam po mestnih ulicah, ni najboljši zgled situacije, v kateri smo se znašli, zato še naprej vsem apel, da izvajajmo osnovne ukrepe," je izpostavil Poklukar. Minister je tako državljane pozval, naj nosijo zaščitne maske, držijo varnostno razdaljo, zračijo prostore, razkužujejo roke in se v primeru bolezni oziroma rizičnega stika umaknejo v samoizolacijo.

Hkrati je Poklukar pozval vse državljane, da ne potujejo v tujino, če nimajo nujnih poti. "Številne države okoli nas imajo težke, slabše epidemiološke razmere, predvsem pa imajo pomembno višje deleže novih različic koronavirusa, ki jih zaenkrat v Sloveniji na srečo nimamo, kar nam pomaga obvladovati epidemijo na nivoju, kot ga imamo ta trenutek, se pravi, da smo pod pomembno manjšim bremenom virusa, kot smo bili v novembru, decembru in januarju," je dejal minister.

koronavirus zdravje epidemija