vestnik

V Murski Soboti odprli najsodobnejši laboratorij v državi 

A. Nana Rituper Rodež, 18. 12. 2018
Jure Zauneker
Nov sodobni laboratorij bo omogočal tudi dodatne preiskave in analize.
Aktualno

Na oddelku za laboratorijsko diagnostiko letno opravijo 1,2 milijona preiskav

Po štirih desetletjih delovanja v starih prostorih so svojo klinično in raziskovalno dejavnost preselili v nove prostore, opremljene z najsodobnejšo laboratorijsko opremo. Laboratorij je po besedah Barbare Možina, predsednice Zbornice laboratorijske medicine Slovenije, eden najlepših in najbolje organiziranih v Sloveniji.


2d71b3b7d06ddc60957aa2be50152777
Jure Zauneker
Po 40 letih so v Murski Soboti prenovili laboratorij.


Na Oddelku za laboratorijsko diagnostiko, kjer je zaposlenih 24 delavcev, letno opravijo 1,2 milijona hematoloških, biokemijskih, urinskih in imuno-kemijskih preiskav. S tem opravijo pomembno vlogo, saj na podlagi izvidov oziroma rezultatov laboratorijskih raziskav temelji 70 odstotkov zdravniških odločitev. Rezultati pomagajo pri ocenitvi zdravstvenega stanja pacientov, spremljanju pacientove bolezni, pri postavitvi oziroma potrditvi diagnoz in uspešnosti zdravljenja,« je razložila predstojnica oddelka Valerija Cvetko Weiss.

9828ebb1d9fce34ff442e3699337f2d8
Jure Zauneker
Murska Sobota, otvoritev laboratorija bolnica


V laboratoriju opravljajo analize bioloških vzorcev krvi, urina, blata, punktatov in drugih bioloških materialov. Oddelek deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu, tudi ob nedeljah in praznikih, med prazniki pa je bolnišnični laboratorij edini delujoči laboratorij v Pomurju. Število preiskav iz leta v leto narašča, odvzeme in analize opravljajo hospitaliziranim bolnikom, pacientom ambulant, zunanjim bolnikom in samoplačnikom.
Nove pridobitve v regijski bolnišnici se je udeležil tudi Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, in poudaril pomen pravice do zdravja in ustrezne zdravstvene oskrbe. To se nam zdi samoumevno, pravi, in doda, da radi potarnamo ali se pritožujemo čez čakalne vrste ali naše zdravstvo, a je kljub vsemu slovensko zdravstvo dobro organizirano, ni idealno, gotovo pa eno najboljših, ne samo v Evropi, ampak v svetu.

f8410ddcd9f2cd0803f450ca927500e3
Jure Zauneker
Trak so prerezali (od leve) direktor bolnišnice Bojan Korošec, predstojnica oddelka za laboratorijsko diagnostiko Valerija Cvetko Weiss in predsednik državnega zbora Dejan Židan.


Celotna vrednost naložbe v nov laboratorij je 2,2 milijona evrov, ker gre za večji znesek, so investicijo realizirali v dveh letih.

Podrobneje pa v Vestniku.

Oddelek za laboratorijsko diagnostiko sbms Valerija Cvetko Weiss laboratorij dejan židan