vestnik

V Murski Soboti se začenja teden državnosti

STA/Vestnik, 21. 6. 2021
Adriana Gašpar
V Murski Soboti se začenja teden državnosti.
Aktualno

Soboška občina je v sodelovanju z veteranskimi društvi, javnimi zavodi, šolami in drugimi ustanovami ob 30. obletnici razglasitve in obrambe samostojne Slovenije pripravila vrsto prireditev, poimenovanih teden državnosti v Murski Soboti.

Začenja se danes z ulično razstavo o osamosvojitveni vojni v Pomurju, v petek pa bo regijska slovesnost.

razstava, vojna-za-slovenijo, osamosvojitev, slovenija
Adriana Gašpar
Ob panoju, ki govori o vlogi medijev, tudi našega časopisa Vestnik in radia Murski val, stojita dolgoletna direktorica Podjetja za informiranje Irma Benko in Alojz Šteiner, upokojeni generalmajor SV in predsednik Zveze slovenskih častnikov.

Fotografsko ulično razstavo o dogodkih v pripravah na osamosvojitev so pripravili Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje, Pokrajinski odbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo za Pomurje in koordinacija območnih združenj slovenskih častnikov.

razstava, vojna-za-slovenijo, osamosvojitev, slovenija
Adriana Gašpar
Teden državnosti v Murski Soboti.

razstava, vojna-za-slovenijo, osamosvojitev, slovenija
Adriana Gašpar
Teden državnosti v Murski Soboti.

Praznovanje med drugim prinaša koncerte na prostem v prenovljeni Slovenski ulici, kjer bodo 23. junija ob pol devetih zvečer nastopili simfonični orkester, zbor in solisti SNG Maribor z Operno nočjo, 24. junija pa Big Band Krško s solistkami Nušo Derendo, Jadranko Juras in Tadejo Molan na koncertu 30 let slovenske popevke ter zvečer istega dne Koala voice iz Zasavja.

nuša-derenda
revija Zvezde Lady/ am
Nuša Derenda


Oder za nastopajoče so postavili središču mesta pred Blagovnico, pred njim pa okoli 500 stolov za obiskovalce. Tam bo tudi regijska proslava, na katero so povabili pomurske župane, govornik bo župan Aleksander Jevšek.

Ulično fotografsko razstavo Osamosvojitev Slovenije in vojna za samostojno Slovenijo 1991 v Pomurju bodo v Slovenski ulici odprli danes ob 10. uri, postavljena bo do 16. julija. Na njej bodo tudi dokumenti in fotografije iz časa osamosvajanja, ki jih javnost še ni videla.

V sklopu prireditev bodo v Pokrajinski in študijski knjižnici predstavili knjigi Tajna skladišča TO 1990-1991 v Pomurju in Orožja nismo oddali. Gre za izbor gradiva o ključnih dogodkih in osebnostih v tistem času.

teritorialna obramba
Youtube
Teritorialna obramba je v vojni za Slovenijo odigrala pomembno vlogo.


V dogodke so vključene tudi soboške osnovne in srednje šole, učenci in dijaki se bodo v torek med drugim udeležili pohoda ob soboških spominskih znamenjih, kjer jim bodo predstavili pomembna obdobja prekmurske zgodovine in slovenske državnosti, od združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in narodnoosvobodilnega boja med drugo svetovno vojno do slovenske osamosvojitve.

Pohod bodo začeli v Tomšičevi ulici v Murski Soboti, kjer je bil območni štab teritorialne obrambe, končali pa v Kopališki ulici ob vojašnici, kjer bodo odprli spominsko zgodovinsko točko.

Slovenska vojska, policija in civilna zaščita bodo predstavili svojo opremo, vsi dogodki v tednu državnosti bodo brezplačni.

obletnica prireditev
Kaj zdaj berejo drugi