vestnik

V Murski Soboti stoji digitalni spomenik padlim slovenskim vojakom

Vestnik, 9. 2. 2021
MOMS
Digitalna vsebina bo vzpostavljena ta teden.
Aktualno

V Drevoredu Martina Luthra je postavljen digitalni spomenik padlim slovenskim vojakom v prvi svetovni vojni, ki so pokopani na vojaškem pokopališču v ukrajinskem Užgorodu.

Iz mestne občina Murska Sobota sporočajo, da z občino Kočevje in mestno občino Nova Gorica sodelujejo pri projektu Pot miru - prenos dobre prakse iz Slovenije na vzhod Evrope - od Baltiškega morja do Karpatov, po bojiščih prve svetovne vojne.

Vodilni partner projekta v Sloveniji je Znanstvenoraziskovalni center SAZU, v Ukrajini pa Univerza v Užgorodu. Jeseni 2020 so na temo slovenski vojaki v Galiciji in Karpatih v letih 1914 in 1916 ter ukrajinski vojaki v bojih na soški fronti 1915-1917 potekali spletni seminarji, pri katerih so sodelovali študenti ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV) in študenti prej omenjene ukrajinske univerze. Ukrajinski partnerji so ob tem predali dokumente o 35 slovenskih vojakih, ki so bili med prvo svetovno vojno pokopani v Užgorodu. "Na pobudo župana Kočevja Vladimirja Prebiliča so se občine Kočevje, Murska Sobota in Nova Gorica dogovorile, da bodo tem padlim vojakov v Užgorodu postavile digitalni spomenik, na katerega bodo vnesena imena padlih vojakov. Seznam bodo spomladi dopolnile raziskave študentov FDV o tem, kdo so bili ti slovenski vojaki in od kod so prihajali," pravijo na mestni občini.

Ker je največ padlih vojakov iz Prekmurja, je spomenik začasno postavljen v prekmurski prestolnici, ko bodo epidemiološko razmere omogočale, pa bo prepeljan na vojaško pokopališče v Ukrajino. 

murska-sobota digitalni-spomenik padli-vojaki užgorod