vestnik

V Mursko Soboto prihaja svetovno znan jazz harmonikar Simone Zanchini

Nataša GIder, 10. 5. 2018
Nataša Juhnov
Tekmuje 150 harmonikarjev iz desetih držav - Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Italije, Avstrije, Nemčije, Poljske, Ukrajine in Belorusije.
Aktualno

Do sobote v Murski Soboti poteka mednarodno tekmovanje harmonikarjev PannoniAccordion, na katerem tekmuje 150 harmonikarjev iz desetih držav - Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Italije, Avstrije, Nemčije, Poljske, Ukrajine in Belorusije.



Tekmovalci so stari od 7. do 33. let, in so razdeljeni v pet starostnih skupin, razen v disciplinah narodnozabavna glasba in diatonična harmonika, kjer ni starostnih omejitev navzgor. Discipline, v katerih bodo udeleženci tekmovali, so: klasična glasba, zabavna glasba, narodnozabavna glasba, diatonična harmonika in komorne skupine s harmoniko. »Pri narodnozabavni glasbi smo v tekmovanje kot obvezno uvrstili tudi ljudsko skladbo, da bi prispevali k ohranjanju ljudskega izročila. Drugo skladbo pa tekmovalec izbere poljubno iz repertoarja narodnozabavnih skladb. Pri klasični glasbi pa so obvezne skladbe največkrat iz nabora glasbe starih mojstrov, to je iz obdobja do leta 1800, druga skladba pa je po lastni izbiri,« pojasni Boštjan Baša, predsednik organizacijskega odbora tekmovanja.

13754342691f76057a134ddbe4a78d09
Nataša Juhnov
PannoniAccordion 2018, Andraž Frece.


Tekmovanje prireja Društvo harmonikarjev Murska Sobota. Gre za tekmovanje, katerega začetki segajo v leto 2005, ko ga je ustanovil Matej Zavec, predsednik Društva harmonikarjev Murska Sobota, in je potekalo v Moravskih Toplicah. Pozneje se je tekmovanje preselilo v Beltince, lani pa je bila tradicija tega tekmovanja prekinjena zaradi pomanjkanja denarja za njegovo izvedbo. Letošnje tekmovanje je 13. in je prvič v Murski Soboti.
Že včeraj in danes smo lahko prisluhnili koncertom, jutri pa bosta potekala še del tekmovanja v klasični glasbi in tekmovanje v zabavni glasbi, oboje bo v salonu Murska republika v hotelu Zvezda. Tam bo ob 18. uri sklepni koncert nagrajencev s podelitvijo nagrad. Ob 19.30 pa bo v Gledališču Park koncert džezovske glasbe, nastopil bo harmonikar svetovnega slovesa Simone Zanchini.

74a4366e116408794df37b3eca7e008b
Nataša Juhnov
Murska Sobota.

tekmovanje harmonikarjev PannoniAccordion Simone Zanchini