vestnik

V nastanitvenih obratih in v notranjosti lokalov bodo morali gostje predložiti negativni test, potrdilo o cepljenju ali prebolelosti

Vestnik, 22. 4. 2021
Twitter Vlada RS
Simon Zajc
Aktualno

Aktualno stanje glede bolezni COVID-19 in s tem povezane ukrepe so predstavili minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Država se nahaja v oranžni fazi, sprejeti ukrepi veljajo za celotno državo, izjema pa je odpiranje turističnih nastavitev. 

Na fakultetah bo potekal hibridni model. Vrata bodo odprli tudi študentski domovi, s svojo dejavnostjo pa bodo lahko nadaljevale glasbene šole. 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je predstavil odlok, ki ureja omejitve gibanja. Odlok bo začel veljati opolnoči. Ni več omejitve prehajanja med statističnimi regijami. Sprejeli so tudi odločitev, da se lahko zbira do deset oseb. Strokovna skupina se je odločila, da se zbiranje tudi tisto, ki se prijavi na upravnih enotah, policiji, omeji na število deset. Ne velja več omejitev do sto oseb. Ob tem se morajo upoštevati še vsi splošni ukrepi. Na primer ena oseba na deset kvadratnih metrov. 

Drugi odlok je vezan na prehajanje meja. Ta začne veljati v nedeljo opolnoči. Dodatno se priznavajo cepiva, ki so bila ustrezno verificirana. Čas prehoda meje za lastnike nepremičnin pa se je podaljšal iz 48 ur na 72. Hitri antigenski test je zanje veljaven, čas bivanja pa je podaljšan za nekaj ur. 

Državni sekretar Simon Zajc je dejal, da se tudi v naslednjem tednu ohranja sprostitev trgovinske in gostinske dejavnosti. V devetih regijah bodo odprte terase in vrtovi gostinskih lokalov, v treh regijah pa tudi strežba v notranjosti lokalov. Le pod pogojem testiranja potrošnikov, dokazila o cepljenju ali prebolelosti. Novost je, da se v vseh regijah dovoli obratovanje do 30 sob v turističnih nastanitvah ne glede na velikost. Dovoljeno je opravljanje gostinske dejavnosti na terasah, tudi sobna strežba in osebni prevzem. V notranjosti obratov v rumenih regijah so lahko le gosti, ki imajo dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu, ki ni starejši od 48 ur, dokazilo o pozitivnem testu, ki je starejši od 10 dni, vendar ne od 6 mesecev, potrdilo zdravnika o prebolelosti, in da od simptomov ni minilo več kot pol leta ali dokazilo o cepljenju. Ti pogoji ne veljajo za mlajše od 15 let. Gosti bodo lahko koristili tudi bazene in ostale storitve dobrega počutja.

otvoritev-teras, ljutomer
Vanesa Jaušovec
Strežba na terasah je dovoljeno po celi državi, v notranjosti le v treh regijah in to pod določenimi pogoji.

Gostinska dejavnost v gostilnah je še naprej dovoljena med 7. in 19. uro. 

Dokazila morajo biti vidna ob vstopu v gostinski prostor, skrbeti se mora za razkuževanje miz, zaposleni in goste morajo nositi zaščitne maske, razen ko sedijo za mizami. Gostinsko dejavnost lahko izvajajo le zaposleni, ki tedensko opravijo testiranje, razen če imajo katerega od dokazil. Odlok o gostinski dejavnosti začne veljati to soboto, o odpiranju nastanitvenih kapacitet pa v ponedeljek. 

koronavirus milan-krek aleš-hojs simon-zajc